ozbiljna situacija

Šef riječke Intenzivne otkriva: Na respiratorima sve mlađi pacijenti, COVID centri će sigurno trebati do kraja godine

  • Autor: M. Šu.
  • Zadnja izmjena 17.03.2021 07:57
  • Objavljeno 17.03.2021 u 07:57
Alen Protić

Alen Protić

Izvor: Pixsell / Autor: Nel Pavletic/PIXSELL

Sa 62 hospitalizirana pacijenta s dijagnozom COVID-19 Klinički bolnički centar Rijeka jučer je otvorio novi COVID-odjel i respiratorni centar. Radi se o odjelu koji je prilagođen za skrb o COVID-pacijentima i koji se nalazi na Klinici za ginekologiju i porodništvo, a koji je prvi put otvoren koncem prošle godine.

Iz riječke bolnice priopćili su da je novi odjel za COVID-bolesnike i dodatni respiratorni centar otvoren u zgradi Klinike za ginekologiju i porodništvo koji je organiziran u skladu sa svim zdravstveno-tehničkim uvjetima te su fizički odvojeni od klinike.

Jučer se u riječkoj bolnici uz pomoć respiratora liječilo osmero pacijenata. Prema riječima predstojnika Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje prof. dr. Alena Protića, prosječna dob pacijenata koji se zbog COVID-a liječe uz pomoć respiratora niža je nego u jesenskom valu.

Kako objašnjava, mlađa dob pacijenata dijelom je očekivana zbog bolje procijepljenosti starijeg stanovništva, piše Novi list.

'Procijepljenost starije populacije uzrokuje smanjenje prosječne dobi naših pacijenata i tu je statistiku lako pratiti. Novi centar na Ginekologiji svakako će rasteretiti sadašnji COVID-centar, a nadamo se da će nešto mlađa populacija koja se u njemu liječi biti ipak otpornija na bolest. U svakom slučaju, mi smo spremni za scenarij kakav smo imali u prosincu', ističe Protić.

Riječka bolnica u prosincu je u jednom trenutku imala više od 160 hospitaliziranih pacijenata s dijagnozom COVID-19, a o pacijentima se skrbilo na sva tri lokaliteta riječke bolnice. Trenutno u KBC-u Rijeka pacijenti oboljeli od koronavirusa liječe se na Klinici na infektivne bolesti, novootvorenom centru na Klinici za ginekologiju i porodništvo, u respiracijskom centru na Klinici za neurologiju te na sušačkom lokalitetu na Odjelu nefrologije.

'U ovom trenutku prosječna dob naših pacijenata pala je ispod 70 godina te se trenutno kreće između 65 i 63 godine, no na respiratoru smo imali pacijente koji su bili 70. i 80. godište te očekujemo da će se prosječna dob naših pacijenata spustiti na 60 godina. Ako je suditi prema sadašnjoj situaciji, smatram da će centri namijenjeni COVID-bolesnicima u našoj bolnici biti otvoreni barem do kraja ove godine', upozorava Protić.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!