liječnica iz italije

Sršen: Iznenađena sam time što cijepljeni prethodno nisu testirani na Covid

16.03.2021 u 10:20

Bionic
Reading

Nela Sršen, liječnica iz Sveučilišne bolnice u Padovi, izjavila je u HTV-ovom Studiju 4 da ju je iznenadilo to da oni koji su cijepljeni nisu prethodno testirani na Covid te da se sada i to provodi. Izrazila je uvjerenje da bi virus do svibnja mogao postati problem poput sezonske gripe

'Oni koji su primili prvu dozu cjepiva razvili su bolest. Nije to bilo vezano za samo cjepivo', kazala je Sršen za HRT.

Napominje da ju je posebno iznenadilo to da svi oni koji su bili podvrgnuti cijepljenju nisu preventivno radili testove. Kaže da su neke komplikacije bile vezane baš uz prisutnost antitijela, a neki se nisu testirali na Covid jer se mislilo da su bili negativni. Istaknula je da se u Milanu provodi masovno cijepljenje, a paralelno s time rade se brzi testovi i molekularni testovi.

Dodaje da Europska agencija za kontrolu bolesti inzistira na sekvenciranju mutirajućih varijanti.

'Još uvijek se ne zna kolika je mogućnost da svi oni koji su cijepljeni ujedno budu otporni na varijante. Postoje uvjerenja da skoro sva cjepiva osim AstraZenece imaju najveću sigurnost što se tiče varijanti', dodaje.

Na pitanje vjeruju li Talijani Europskoj uniji kada je riječ o nabavci cjepiva kazala je:

'Nismo u takvoj situaciji da možemo uzeti takav luksuz što se tiče vjerovanja EU. Svi smo u jednoj velikoj i dramatičnoj situaciji, od koje smo svi istrošeni.'

Cijepljenje se organizira na velikim prostorima, angažirani su i vojni liječnici te sanitarno vojno osoblje.

'Hoće li se do rujna uspjeti cijepiti 80-90 posto stanovništva, vidjet ćemo', kazala je, dodavši da ako više ne bude problema s nabavkom cjepiva i ako ne budu potvrđeni rizici ovih teških komplikacija sa smrtnim ishodima, moglo bi se očekivati cijepljenje svih do rujna.

Smatra da bi i Hrvatska i Italija mogle proizvoditi svoje cjepivo. Ne vidi razloga zašto bismo ovisili o drugim državama u vezi s distribucijom svih potrebnih cjepiva.