AFERA BEZ KRAJA

Šef pravne službe Hypo Banka lagao istražnom povjerenstvu!

27.06.2011 u 12:58

Bionic
Reading

Aferi Hypo nikad kraja: bečki tjednik Profil u najnovijem broju donosi priču o istrazi protiv Hans-Joerga Megymoreza, predsjednika uprave Koruškog pokrajinskog holdinga, kojeg se sumnjiči za prevaru tamošnjeg istražnog povjerenstva predvođenog Rolfom Holubom te pokušaj nagovaranja jedne svjedokinje na lažni iskaz

Wolfgang Kulterer. Guenter Striedinger. Vladimir Zagorec. Ivo Sanader. Joerg Haider. To su imena koja se proteklih godina najviše spominje kada je riječ o aferi oko austrijske banke Hypo Alpe-Adria Bank, koju je krajem 2009. od potpune poslovne propasti morala spašavati država, i to s više od milijardu eura. Istraga o aferi Hypo u Austriji još traje, baš kao i u Bavarskoj i Hrvatskoj, a pokazuje se da je istražiteljima prilično teško rasplesti nevjerojatno komplicirano klupko malverzacija, poslovnih i privatnih interesa, loših kredita i sumnjivih investicija koje su obilježile poslovanje grupe Hypo Alpe Adria. Naravno, često se čuju i glasovi o političkim intervencijama u istrage o aferi Hypo, u kojoj europska konzervativna desnica ima svoje prste.

Ovih dana se popisu sumnjivaca u aferi Hypo pridružio i dosad rijetko spominjani Hans-Joerg Megymorez, bivši dugogodišnji šef pravnog odjela Hypo Banka. Četrdesetjednogodišnji Megymorez započeo je raditi u banci Hypo 1999. godine, a dvije godine kasnije preuzeo je vođenje cijele pravne službe, koja ni u jednoj banci nije nevažan segment. Za Megymoreza se smatralo da je blizak Haideru, tada koruškom županu, koji ga je 2005. imenovao u upravu Koruškog holdinga, dakle ustanove čiji je zadatak bio i nadziranje poslova Hypo Banka, tada u većinskom vlasništvu Koruške. Kako piše Profil, na taj sukob interesa nitko nije reagirao, a 2007. je Megymorez konačno napustio Hypo Bank te se preselio u spomenuti holding.

Pravnik Megymorez je, naglašava Profil, imao savršenu poziciju za promatranje cijelog debakla Hypo Banka, od Kultererova odlaska 2006, ulaska investitora Tila Berlina krajem iste godine te prodaje većinskog paketa dionica Hypo Banka Bayerische Landesbanku (BLB) 2007. Iako nema dokaza da je Megymorez bio direktno umiješan u malverzacije, on si je svojim kasnijim ponašanjem priuštio policijsku istragu te da se sada istražuje zbog lažnog svjedočenja.

Naime, Megymorez je 24. ožujka prošle godine svjedočio pred Istražnim povjerenstvom koruškog parlamenta, kojim predsjeda Rolf Holub. Tada je tvrdio kako su župan Haider i njegov zamjenik iz Narodne stranke (ÖVP) Josef Martinz tek početkom svibnja 2007. saznali da se Hypo prodaje BLB-u. Kada je pak šest mjeseci kasnije Hans-Joerg Megymorez davao iskaz klagenfurtskom Državnom odvjetništvu, na isto pitanje je odgovorio sljedeće: 'Ako me pitate kada sam prvi put čuo da se BLB spominje kao investitor u Hypo, mogu reći da je to bilo 15. svibnja 2007.' Po Megymorezovu iskazu ispada kako voditelj važne pravne službe u Hypo Banku pojma nije imao o uvelike zahuktalim dogovorima o ulasku Bayerische Landesbanka u posrnulu korušku banku.

No klagenfurtsko Državno odvjetništvo dobilo je u posjed protokole sastanka između BLB-a i predstavnika Hypo Banka, koji su se održali 18. i 19. travnja 2007, na kojima je sudjelovao i Megymorez! Na tim se sastancima eksplicitno dogovaralo BLB-ovo preuzimanje Hypo Banka. Megymorez je onda pokušao iz svega izvući se sudskom tužbom protiv socijaldemokratskog zastupnika Herwiga Seisera, kojega je optužio da 'organizira njegov progon'. Kako bi potkrijepio svoje izmišljene optužbe, Megymorez je pokušao nagovoriti svoju bivšu suradnicu iz Hypo Banka da lažno svjedoči u njegovu korist. Slao joj je mailove s tekstom koji bi morala izgovoriti te je stalno telefonski zvao i vršio pritisak. Plan mu je eksplodirao u lice, jer se ta gospođa obratila Državnom odvjetništvu predočivši sve što joj je Megymorez slao elektronskom poštom.

I tako se sada Megymorez nalazi pred optužbom za davanje lažnog iskaza te pokušaja utjecaja na svjedoke, što se u Austriji kažnjava s do tri godine zatvora. U očitovanju za Profil Megymorez se odlučio držati svoje priče, svim dokazima unatoč. Pitanje na koje tek treba odgovoriti glasi: zašto je šef pravne službe Hypo Banka lagao istražnom povjerenstvu i je li time želio zaštititi još nekoga osim sebe?