nenajavljen posjet

Šef NATO-a u Kijevu: Ukrajinske snage 'postupno osvajaju teren'

28.09.2023 u 15:28

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg, koji je u četvrtak stigao u nenajavljen posjet Kijevu, rekao je da ukrajinske snage "postupno osvajaju teren" u protuofenzivi protiv ruskih snaga

"Svaki metar koji ukrajinske snage vrate, metar je koji Rusija gubi", rekao je Stoltenberg na zajedničkoj konferenciji za medije s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

"I tu postoji velika razlika. Ukrajinci se bore za svoje obitelji, svoju budućnost, svoju slobodu. Moskva se bori za imperijalne zablude", rekao je šef NATO-a.

Zelenskij je ukazao na potrebu Ukrajine za većom protuzračnom obranom od ruskih napada. Ukrajinski predsjednik rekao je da je Moskva samo sinoć koristila više od 40 dronova Šehid u napadima na Ukrajinu.

"I tako je gotovo svake noći. U uvjetima tako intenzivnih napada na Ukrajince, naše gradove i luke koje su važne za globalnu sigurnost hrane, potrebno nam je odgovarajuće povećanje pritiska na Rusiju i odgovarajuće povećanje našeg zračnog štita", rekao je Zelenskij.

Stoltenberg je rekao da "konstantno potiče" saveznike u NATO-u da pruže još potpore Ukrajini i ubrzaju isporuku sustava protuzračne obrane.

Objavio je da NATO sad ima sveobuhvatne okvirne ugovore s tvrtkama za proizvodnju oružja u vrijednosti od 2,4 milijarde eura za streljivo, uključujući milijardi eura u čvrstim narudžbama.

Navodi da će takvi ugovori omogućiti članicama NATO-a da nadopune svoje iscrpljene zalihe, a istovremeno će nastaviti opskrbljivati Ukrajinu streljivom, ključnim faktorom u ratu.

Stoltenberg je osudio ruske napade blizu ukrajinske granice s Rumunjskom, članicom NATO-a. Šef NATO-a je rekao da nema dokaza da su to bili namjerni napadi na Rumunjsku, ali ih je opisao kao "nepromišljene" i "destabilizirajuće".