(NE)PRIZNANJE PALESTINE

Šef izraelskog parlamenta u lobističkoj misiji u Hrvatskoj

08.07.2011 u 07:09

Bionic
Reading

U dvodnevni posjet Hrvatskoj stigao je predsjednik izraelskog parlamenta Reuven Rivlin, koji se sastao s predsjednikom Hrvatske Ivom Josipovićem, premijerkom Jadrankom Kosor i predsjednikom Sabora, Lukom Bebićem, a sudjelovat će i na Croatia summitu u Dubrovniku. Njegov posjet uslijedio je nakon diplomatskog izleta izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana, koji je u Hrvatsku došao s ciljem lobiranja protiv priznanja palestinske države, što je možda razlog i Rivlinova gostovanja

Predsjednik izraelskog Knesseta Reuven Rivlin u posjetu je Hrvatskoj. Budući da je on uslijedio tjedan dana nakon diplomatskog izleta izraelskog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana, koji je došao s ciljem lobiranja protiv priznanja palestinske države, razlozi Rivlinova posjeta najvjerojatnije su istog karaktera.

'Rivlin dolazi u posjet Hrvatskoj u sklopu međuparlamentarnih odnosa između Izraela i Hrvatske. To je uzvratni posjet nakon što je Predsjednik Sabora Bebić posjetio Izrael 2009. godine i u duhu je dobrih bilateralnih odnosa. Predsjednik Kneseta dolazi prvi put u posjet Hrvatskoj, a sudjelovat će na Croatia summitu u Dubrovniku: 'Novo desetljeće za jugoistočnu Europu - finaliziranje tranzicije'. Bit će to izraz naše podrške Hrvatskoj i shvaćanja važnosti ove regije za stabilnost i mir na Sredozemlju', odgovor je izraelskog veleposlanstva.

Reuven Rivlin izraelski je pravnik i političar, inače član konzervativnog Likuda. Poznat je kao kritičar aktualnog pape Benedikta XVI. zbog njegova angažmana u njemačkoj vojsci tijekom Drugog svjetskog rata, a tijekom Papina posjeta Izraelu oštro mu je zamjerio kako nije pokazao nikakve emocije kada se pričalo o Holokaustu.

Ono što je zanimljivo kod Rivlina jest zo da je on deklarirani simpatizer Vladimira Žabotinskog. Dok Izrael Žabotinskog slavi kao iznimnog mislioca, ideologa i moćnog političkog vođu, stvarnost je takva da je taj ruski Židov utemeljio omladinski pokret Betar, koji je bio obilježen militarističkim i fašističkim aktivnostima, sloganima i ideologijom, a uzor im je bio fašistički diktator Benito Mussolini. Žabotinskijeva verzija cionizma je bila jednoumna, ekskluzivistička i kruta. On je ujedno bio i jedan od prvih zagovornika uporabe sile za suzbijanje palestinskog nacionalizma, koji je elokventno artikulirao u svom članku 'Željezni zid'. Sanjao je o velikom Izraelu s obje strane rijeke Jordan.

Rivlin je jednom prilikom rekao kako je Žabotinski 'danas važniji možda i više nego u neko drugo vrijeme povijesti izraelske nacije'.

Premda Rivlin tvrdi kako se Žabotinskog danas nerijetko krivo interpretira, činjenice govore za sebe.

Ne sumnjamo da je Rivlin došao dati podršku Hrvatskoj koja se nalazi u regiji bitnoj za stabilnost i mir na Sredozemlju kojem i Izrael pripada, ali pitanje je što želi zauzvrat?

Kako javlja Hina, na susretu s Bebićem upućeno je pitanje o tome kako Hrvatska gleda na ishod pregovora između Izraela i Palestinaca o uspostavi palestinske države.

Bebić je kazao kako Hrvatska podupire nastavak mirovnih pregovora, ocijenivši kako na njih ne smiju negativno utjecati događaji i promjene režima u sjevernoj Africi i na Bliskom istoku.

Što se konačnog ishoda pregovora tiče, Hrvatska će slijediti politiku EU te u konačnici odlučiti u skladu sa svojim i nacionalnim interesima, kazao je Bebić, napomenuvši kako Izrael ima pravo postojati kao država, ali i da Palestinci imaju pravo živjeti u slobodi i miru u okviru onoga što bude dogovoreno u mirovnim pregovorima.

Rivlin je istaknuo kako je temeljno pitanje na Bliskom istoku pitanje sigurnosti, ocjenivši da ne postoji prečac, već da Izrael i s Palestincima i s arapskim zemljama izravno mora raspraviti o međusobnim odnosima.

'Cijenimo pomoć Europe i SAD-a, ali svima mora biti jasno da se tu, kao i bilo gdje u svijetu mir može postići isključivo razumijevanjem dviju strana da je to u njihovom najboljem interesu', istaknuo je predsjednik Knesseta, dodavši da se u suprotnom može postići mirovni sporazum, ali ne i pravi mir.