KONTROVERZNI IZRAELSKI POLITIČAR

Avigdor Liberman kao izraelski ekvivalent Jörga Haidera

13.12.2012 u 12:13

Bionic
Reading

Avigdor Liberman, potpredsjednik izraelske vlade i ministar vanjskih poslova, pravim imenom Evet Lvovich Liberman, Židov iz Moldavije, koji sam sebe naziva kontroverznim jer smatra da je to pozitivna odlika, rapidno je od izbacivača u noćnom klubu preko marginalnog političkog igrača postao jedna od ključnih figura izraelskog političkog života koja zadaje brige ne samo izraelskoj ljevici, već i međunarodnoj zajednici

Avigdor Liberman, potpredsjednik izraelske vlade i ministar vanjskih poslova, čelnik stranke Yisrael Beiteinu, ultranacionalist i populist te općenito jedna od najkontroverznijih ličnosti izraelske političke scene danas je u službenom posjetu Hrvatskoj u sklopu svoje misije lobiranja protiv priznanja palestinske države u UN-u u rujnu.

Njegova tvrdolinijaška i ultranacionalistička politika obuhvaćala je prijedloge poput poziva na egzekuciju arapskih zastupnika u izraelskom Knessetu koji održavaju veze s Hamasom po uzoru na egzekuciju nacističkih zločinaca nakon nürnberških suđenja ili prijedloga utapanja palestinskih zatvorenika u Mrtvome moru.

U siječnju 2009. za Jerusalem Post izjavio je kako bi Izrael trebao 'nastaviti borbu protiv Hamasa kao što je SAD u Drugom svjetskom ratu učinio s Japanom', što se može protumačiti kao pozivanje na atomsku bombu.

Libermanov politički uspon započeo je 1999. kada je postao član Knesseta, a otada do danas je promijenio nekoliko ministarskih fotelja, da bi najzad došao do pozicije potpredsjednika izraelske vlade i ministra vanjskih poslova.

Nekadašnji likudovac postao je veliki politički igrač 2006. kada je njegova nova stranka Yisrael Beiteinu ('Izrael je moj dom'), koja uživa potporu židovskih doseljenika iz bivšeg Sovjetskog Saveza, ali je privukla i brojne biračke drugih desničarskih stranaka, osvojila 11 mjesta.

Pod sloganom 'Bez odanosti, nema državljanstva', Libermanova desničarska stranka zahtijeva od izraelskih Arapa da prisegnu na vjernost židovskoj državi pod prijetnjom oduzimanja državljanstva.

Osim svojih kontroverznih izjava i prijedloga, ovaj politolog bio je pod istragom zbog korupcije, fizičkog napada, prevare, pronevjere i pranja novca, premda sve negira.

Mediji ga nerijetko nazivaju 'neofašistom', 'zlobnim rasistom', 'protuarapskim demagogom' i izraelskim ekvivalentom Jörga Haidera, Jean-Marie Le Pen i Vladimira Žirinovskog