50 MILIJUNA UGROŽENIH

Šef Facebooka priznao pogrešku u slučajevima povezanim s Trumpom i Brexitom

21.03.2018 u 21:41

Bionic
Reading

Nakon gotovo tjedan dana šutnje o slučaju Cambridge Analytice, tvrtke koja je povezana s predsjedničkom kampanjom Donalda Trumpa, a koja je imala pristup podacima 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihova znanja, oglasio se osnivač Facebooka Mark Zuckerberg

Na svom Facebook profilu u poduljem statusu u kojem je iznio kronologiju događaja napisao kako poduzimaju ozbiljne korake kako bi zaštitili podatke korisnika te da je on najodgovorniji za sve što se događa na toj društvenoj mreži.

'Imamo odgovornost štiti vaše podatke i ako to ne možemo, nismo vam dostojni služiti. Radio sam kako bih shvatio što se točno dogodilo i kako se to ne bi ponovilo. Dobra vijest je da smo najvažnije korake za sprečavanje ovakvih situacija poduzeli prije više godina. No, i mi griješimo, ima još posla i moramo ga se primiti', napisao je Zuckerberg i potom iznio kronologiju događaja.

Cambridge Analyticu se optužuje da je bez pristanka prikupila informacije o oko 50 milijuna korisnika te društvene mreže koje je potom koristila u kampanji 2016. godine. U utorak je otkaz dobio njezin izvršni direktor Alexander Nix nakon što je u javnost izašlo njegovo hvalisanje kako je koristio prljave trikove da pomogne političarima.

Britanska televizija Channel 4 objavila je snimku kako se Nix hvali novinaru koji glumi da je poduzetnik iz Šri Lanke da je koristio mito i trikove kako bi utjecao na izbore, a naglasio je i da se 'puno puta' sastao s Trumpom prije no što je on postao predsjednik.

U snimci se čini da Nix sugerira da njegova sad već bivša tvrtka može na internetu raspačavati lažne izvještaje, unajmljivati tajne kooperante i osnivati lažne institucije i internetske stranice kako bi prikupljala podatke.

Osim što se terete da su nezakonitim prikupljanjem podataka čak 50 milijuna korisnika Facebooka pomogli u Trumpovoj kampanji sumnja se i da su utjecali na referendum o Brexitu Službe zadužene za zaštitu podataka u EU su se u utorak bavile aferom Cambridge Analiytica, povezane s izbornom kampanjom Donalda Trumpa.

Ta tema je bila na rasporedu sastanka tih službi u Bruxellesu, navela je Europska komisija čija predstavnica će u utorak u Washingtonu tražiti objašnjenja od Facebooka.

  • +4
Mark Zuckerberg Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Britansko parlamentarno povjerenstvo je zatražilo od vlasnika Facebooka Marka Zuckerberga da se pred njima izjasni i ocijenilo da su njegova službena objašnjenja do sada stalno potcjenjivala opasnost prikupljanja osobnih podataka korisnika bez njihovog dopuštenja što se pokazalo neispravnim. Oni očekuju njegovo izjašnjavanje do ponedjeljka.