velika prekretnica

Šef Agencije za atomsku energiju s lokalcima o planu ispuštanja vode iz Fukushime

05.07.2023 u 12:32

Bionic
Reading

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi sastao se u srijedu s lokalnim stanovnicima u Japanu kako bi ih uvjerio u sigurnost japanskog plana ispuštanja tretirane radioaktivne vode iz uništene nuklearne elektrane Fukushima u ocean

U velikoj prekretnici za stavljanje elektrane izvan pogona, uništene u snažnom potresu i cunamiju 2011. godine, IAEA je objavila u utorak da je dvogodišnja procjena pokazala da bi planovi Japana za ispuštanje vode imali zanemariv utjecaj na okoliš.

Lokalna japanska ribarska udruženja usprotivila su se planu vlade, osmišljenom 2021., kazavši da će se time poništiti rad na vraćanju povjerenja u njihove proizvode nakon što je nekoliko država poslije katastrofe u Fukushimi 2011. zabranilo uvoz japanske ribe.

"Središnja vlada mora djelovati uz saznanje da se plan o ispuštanju tretirane vode nastavlja uz naše snažno protivljenje", rekao je čelnik ribarskog udruženja Fukushima Tetsu Nozaki na sastanku u srijedu.

Grossi se pridružio tom sastanku na kojem su bili prisutni predstavnici lokalnih ribarskih udruženja i vladinih skupina rukujući se sa svima prije nego što im se obratio uvjeravajući ih u sigurnost plana.

Rekao je da se percepcija društva može razlikovati od uvida znanosti, priznajući bojazan glede ispuštanja vode.

"Nemam čarobno rješenje za sumnje i brige koje možda postoje, ali imamo jednu stvar...bit ćemo ovdje s vama u idućim desetljećima...dok se sigurno ne ispusti posljednja kap vode", rekao je Grossi.

Grossi će u srijedu posjetiti uništenu elektranu gdje će otvoriti ured IAEA-e koji će nadzirati ispuštanje vode, što bi trebalo trajati 30 do 40 godina.

Japanska vlada planira početi otpuštati vodu već u kolovozu, objavio je Nikkei u srijedu.

Nacionalno nuklearno regulatorno tijelo još treba odobriti plan, a to se očekuje u petak.

Kritike iz drugih zemalja

Susjedne države također su izrazile zabrinutost planom Japana, navodeći brigu za morski okoliš i javno zdravstvo. Najveći kritičar bio je Peking. Kina je putem veleposlanstva u Japanu u utorak poručila kako izvješće IAEA-e ne smije predstavljati "prolaz" za otpuštanje vode te je pozvala na suspenziju plana.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin u srijedu je ponovno kritizirao plan i zaprijetio poduzimanjem akcije ako se nastavi s planom.

Kina zabranjuje uvoz morskih plodova iz 10 prefektura u Japanu, uključujući Fukushimu i prijestolnicu Tokio. Uvoz morskih plodova iz drugih prefektura dopušten je, ali mora proći testove radioaktivnosti i imati dokaz o proizvodnji izvan zabranjenih prefektura.

Japanski premijer Fumio Kishida rekao je u utorak da će njegova zemlja uz potporu IAEA-e nastojati osigurati prihvaćanje i na domaćem i na međunarodnom planu.