'Stop Blackouts'

Švicarska skupina pokreće peticiju za preispitivanje planova o nuklearnoj energiji

28.08.2022 u 12:19

Bionic
Reading

Skupina švicarskih političara osnovala je 'Stop Blackouts' koji će pokrenuti peticiju za reviziju energetske politike te zemlje kako bi se zajamčila odgovarajuća opskrba električnom energijom i zadržala uporaba nuklearne energije

Švicarska planira zatvoriti svojih pet nuklearnih reaktora nakon odluke iz 2017. potaknute zabrinutošću za sigurnost nakon nuklearne katastrofe u Fukushimi u Japanu 2011 godine. Već je zatvorila jedan reaktor.

Švicarska može mijenjati ustav putem referenduma, ako se prikupi 100.000 potpisa u roku od 18 mjeseci, iako su za ishod potrebne godine.

Stop Blackouts objavio je da planira pokrenuti svoju peticiju u utorak. Petero od šestero članova odbora su zastupnici iz stranaka centra i desnice.

"Švicarska je donedavno imala sigurnu proizvodnju električne energije bez emisija CO2: ekološka i klimatska prihvatljiva kombinacija hidro i nuklearne energije odbacit će se bez ikakvog razloga", piše na web stranici skupine Stop Blackouts (Zaustavite isključenja struje).

"Ne možemo bez nuklearnih elektrana", rekla je za švicarski list SonntagsZeitung Vanessa Meury, predsjednica odbora Stop Blackouts i jedina članica odbora koja nije političarka.

Promjena ustava koju traži ta skupina učinila bi Bern službeno odgovornim za jamčenje opskrbe energijom, korištenjem "bilo kojeg oblika proizvodnje električne energije koja je prihvatljiva za klimu".

Očekuje se da će vlada u utorak predstaviti plan za rješavanje potencijalnih nestašica energije uzrokovanih ratom u Ukrajini.

Švicarska proizvodi više energije nego što troši, ali se zimi oslanja na susjede za uvoz.

Zemlja bi mogla pribjeći četverosatnim regionalnim isključenjima struje u slučaju nestašica, najavio je u srpnju viši dužnosnik komunalnog poduzeća.

Plinska kriza potaknula je i susjednu Njemačku da razmotri produljenje životnog vijeka svoje preostale tri nuklearne elektrane.