NEZAUSTAVLJIVA KRIZA

Sedam najjačih zemalja svijeta bez rješenja

Predsjednik Europske središnje banke Trichet G7 rim

Predsjednik Europske središnje banke Trichet G7 rim

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Sučeljeni s teškom svjetskom krizom, koja još nije dosegla dno i neće biti prevladana ove godine, ministri su u drugi plan gurnuli sve ostalo što je prethodnih godina moglo dominirati politikom sedmorih zemalja čije gospodarstvo, zapravo, kormilari sveukupnom svjetskom privredom, a time i ekonomijom u cjelini

U završnom dokumentu nabrojeni su uglavnom ciljevi, ali je malo rečeno o sredstvima za njihovo postizanje. 'To je obuhvatan plan, namjera je tu, volja je tu', rezimirao je Mark Carney, guverner Banke Kanade, dodavši: 'Pitanje je: usadba i provedba.'

Glavna uloga pripala je novome američkome tajniku Riznice (ministru financija) Timothyju F. Geithneru, i zato što predstavlja najjaču ekonomiju, a i zato što je sadašnja privredna kriza rezultat financijske krize buknule u Sjedinjenim Državama Amerike prije godine i pol. Geithner je najavio plan vrijedan ukupno dva bilijuna dolara (nije greška u prevođenju američkih numeričkih termina), ali nije obznanio detalje – pa je taj dan indeks S&P 500 ljosnuo 4,9 posto (podsjeća Bloomberg), što je bio rječit znak nepovjerenja.

Predsjednik Međunarodne banke za obnovu i razvitak (tzv. Svjetske banke) Robert B. Zoellick upozorio je koliko je važno održati otvorenima tokove svjetskih ekonomskih odnosa i izbjeći protekcionizam. S te strane on je kao veoma opasnu kritizirao washingtonsku antikriznu stimulativnu politiku, a osobito proviziju 'Buy American' (kupujmo američko). Geithner je pokušao objasniti da ta politika neće rezultirati protekcionističkim propisima. 'To je samo krilatica', mekšao je kritiku američkog protekcionizma talijanski ministar ekonomije Giulio Tremonti, predsjedavajući skupa. Geithnera je podržao i britanski kancelar Šahovnice (ministar financija) Alistair Darling, šireći uvjerenje da će Obamina administracija zaista poduzeti korake u korist ne samo svojih financija, nego i svega svijeta.

Tremonti je pak zahtijevao da banke izbace iz svojih ponuda 'otrovne' vrednosne papire, glavni uzrok prvo prenapuhanih, a zatim implodiranih bilanci. U tome ima načelnu Geithnerovu podršku.

Ministri i guverneri su ublažili prethodnu Geithnerovu oštru kritiku kineske tečajne politike. Geithner je u siječnju optužio Peking da manipulira tečajem. Njegovi kolege pak priznaju Pekingu da je uspio održati juan izvan krize.

Među zaključcima je poziv na više moralnosti i kontrole u ekonomskim odnosima te na zaštitu najsiromašnijih i najranjivijih nacionalnih privreda.

Ti će zaključci biti podastrti londonskome travanjskom sastanku G20 (dvadesetorih privredno najvažnijih zemalja svijeta), gdje su uključene i Rusija (članica G8, ali ne i G7), i Kina, i Indija.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi