stranačke financije

SDSS u 'plusu' od gotovo pola milijuna kuna

  • Autor: M. Šu./Hina
  • Zadnja izmjena 24.02.2017 14:15
  • Objavljeno 24.02.2017 u 14:15
Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac

Vojislav Stanimirović i Milorad Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) Milorada Pupovca u prošloj je godini poslovala pozitivno, ostvarila je višak od 462.000 kuna, pokazuje financijski izvještaj te stranke koja u Hrvatskom saboru ima tri zastupnika.

U prošloj, godini prijevremenih izbora za Sabor, SDSS je uprihodovala 2,5 milijuna kuna, rashodi su joj iznosili 2,1 milijuna kuna.

Glavnina prihoda, 1,4 milijuna kuna bila su sredstva koja je stranka dobila iz državnog i lokalnih proračuna za redovan rad, sukladno broju zastupnika u Saboru, odnosno vijećnika u četiri županije, 11 gradova i 29 općina.

Osim toga, za naknadu troškova promidžbe na parlamentranim izborima održanim u studenom 2015. (isplaćeni u prošloj godini) i u rujnu 2016., stranka je iz državnog proračuna dobila dodatnih 945 000 kuna.

SDSS je od članarina prikupila 141 000 kuna, a donacijama građana 33 500 kuna, po 5 000 kuna donirali su joj saborski zastupnici Pupovac, Mile Horvat i Boris Milošević te Vojislav Stanimirović.

Četvrtinu ukupnih rashoda stranke, nešto manje od 525 000 kuna, u 2016. činili su rashodi za zaposlene kojih je na početku godine bilo sedam, šest u Vukovaru i jedan u Kninu, a koji je tijekom godine prestao raditi 'zbog poslovno uvjetovanog otkaza ugovora o radu'. Isplaćena mu je otpremnina, a u prošloj su godini zasposlenicima isplaćene i božićnice.

Kako je prošla godina bila izborna, SDSS je na promidžbu i informiranje potrošila 280 000 kuna, a za putne troškove, većinom nastale u kampanji, 380.000 kuna (XII. izbornu jedinicu, 'manjinsku' čini čitava država).

Stranka je socijalno ugroženim i bolesnim građanima te raznim udruženjima lani isplatila pomoći u iznosu od oko 165.000 kuna.

Najkasnije do 1. ožujka sve političke stranke, a u Hrvatskoj ih je aktivno 155, svi nezavisni zastupnici i nezavisni lokalni vijećnici moraju javno objaviti te Državnom izbornom povjerenstvu i Državnom uredu za reviziju dostaviti godišnje financijske izvještaje za prošlu godinu.

SDSS je druga parlamentarna stranka koja je ispunila zakonsku obvezu o javnoj objavi, prije nje to je učinila Narodna stranka-reformisti Radimira Čačića.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!