manipulacije

SDP traži reviziju programa dodjele državnog poljoprivrednog zemljišta

  • Autor: I. I. / Hina
  • Zadnja izmjena 12.09.2019 14:53
  • Objavljeno 12.09.2019 u 14:53
Predsjednik SDP-a Bjelovarsko - bilogorske županije Tihomir Jaić

Predsjednik SDP-a Bjelovarsko - bilogorske županije Tihomir Jaić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

SDP je zatražio u četvrtak reviziju ugovora i programa o dodjeli državnog poljoprivrednog zemljišta zbog, kako tvrde, raznih manipulacija u proteklih nekoliko godina i nemogućnosti obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) da dođu do resursa

'Proteklih godina bili smo svjedoci raznih manipulacija s državnim poljoprivrednim zemljištem. Najbolji primjer toga je Agrokor, tj. tvrtke iz sustava Agrokora koje nisu plaćale najam državnog poljoprivrednog zemljišta', kazao je na konferenciji za novinare predsjednik SDP-a Bjelovarsko - bilogorske županije Tihomir Jaić ocjenivši da su na taj način oštećeni ne samo lokalni i državni proračun već i hrvatski poljoprivrednici koji tu zemlju nisu mogli dobiti.

'Lokalni šerifi su tvrtkama s kojima su povezani davali zemlju u zajam, a oni su je nezakonito davali OPG-ovima po višestruko skupljem najmu', rekao je Jaić tražeći reviziju programa temeljem kojih su subjekti dobivali zemljišta od države kako bi se utvrdilo postoje li nezakonitosti.

Naveo je pritom kako su Agrokorove tvrtke hektar plaćale po 200 kuna, dok je za OPG-ove ta cijena dosezala i do 1200 kuna po hektaru.

Predsjednik SDP-ovog Savjeta za poljoprivredu Bjelovarsko - bilogorske županije Sebastijan Svat naglasio je da OPG-ovi kao temelj poljoprivredne proizvodnje ne mogu doći do resursa koji im je potreban za daljnju proizvodnju i da zbog toga ljudi masovno iseljavaju.

'Tražimo od jedinica lokalne samouprave da što prije raspišu natječaj i sukladno kriterijima i pravilnicima tu zemlju daju na korištenje. Poljoprivredno zemljište temelj je svake poljoprivredne proizvodnje, ostanka mladih na selu i sprječavanje izumiranja sela', naglasio je Svat.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!