ima li kršenja zakona?

Jaić: Želimo da odvjetnici prouče anekse ugovora na Agrokorove koncesije

08.01.2019 u 12:36

Bionic
Reading

Predsjednik Hrvatske udruge poljoprivrednika Tihomir Jaić u utorak je najavio da će Udruga angažirati odvjetnički ured koji će proučiti sve vezano uz anekse ugovora o zakupu državnog poljoprivrednog zemljišta Agrokorovim tvrtkama, a ako je bilo kršenja zakona podnijet će kaznene prijave.

Hrvatska udruga poljoprivrednika smatra da je nedopustivo da državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak vrši pritisak na načelnike općina i gradonačelnike s područja na kojima Agrokor ima u zakupu državno poljoprivredno zemljište da potpišu anekse ugovora kojima bi se produljio dugogodišnji povoljni zakup tog zemljišta s novim zrcalnim društvima formiranim nakon nagodbe u Agrokoru, istaknuli su čelnici te udruge na konferenciji za novinare ispred Ministarstva poljoprivrede.

Prema pisanju medija, 21. prosinca prošle godine u Ministarstvu poljoprivrede, koje je predstavljao državni tajnik Majdak, održan je sastanak na kojem je većina načelnika općina i gradonačelnika s područja istočne Slavonije i Baranje odbila potpisati anekse ugovora kojim bi se produljio dugogodišnji povoljni zakup poljoprivrednog zemljišta za tvrtke u sastavu Agrokora.

Čelnici Hrvatske udruge poljoprivrednika pitaju što u tom slučaju kaže Zakon o poljoprivrednom zemljištu, da li u njemu izričito piše da se zemljište mora prebaciti u zakup ili se to može prebaciti u zakup ako to odluče jedinice lokalne samouprave. "Ako zakon kaže da se mora, zbog čega je onda došlo do sastanka u Ministarstvu. Ako, pak, zakon kaže da se može prebaciti, onda je to nedopustiv pritisak prema jedinicama lokalne samouprave", smatra Jaić.

Upozorio je i na zakonske odredbe prema kojima se ugovor raskida s onim pravnim subjektima koji u toku godine ne plaćaju najamninu za državno poljoprivredno zemljište. "Te se odredbe primjenjuju na mnoge OPG-ove i obrte. Zanima nas je li u zadnjih pet godina Agrokor plaćao najam za svo zemljište i na vrijeme. Ako nije, kao što govore informacije koje smo dobili, zašto se ugovor o najmu nije raskinuo", upitao je Jaić.

Podsjetio je i na odredbu Zakona po kojoj će se ugovor o zakupu raskinuti sa svim subjektima koji ne poštuju ciljeve iz svog gospodarskog programa, a koji im se bodovao prilikom dobivanja zemljišta. "Zanima nas poštuju li sve tvrtke iz sustava Agrokor ciljeve iz gospodarskog programa temeljem kojeg su dobili državno poljoprivredno zemljište", kaže Jaić.

  • +2
Tihomir Jaić Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Iz Hrvatske udruge poljoprivrednika predlažu da se raspišu novi natječaji za zemljišta za koja se utvrdi da je u njihovu korištenju bilo kršenja zakona. Na te bi se natječaje mogli javiti i tvrtke iz sustava Agrokor, ali i OPG-ovii, poljoprivredni obrti i tvrtke koje su, tvrdi Jaić, do sada bile u podređenom položaju naspram Agrokora.

Najavio je da će Udruga idućih dana angažirati odvjetnički ured koji će sve proučiti i utvrditi je li bilo kršenja zakona i, ako je, podnijeti kaznene prijave.

Ministarstvo poljoprivrede jučer je objavilo da je način restrukturiranja Agrokor grupe, sukladno Zakonu o postupku izvanredne uprave, "određen nagodbom kojom su formirana nova zrcalna društva na koja će biti prenesena sva imovina zakupnika namijenjena poljoprivrednoj proizvodnji".

"Nije riječ o produljenju starih ugovora nego se radi o postojećim ugovorima koji su sklopljeni po prijašnjim zakonima te nova firma preuzima prava i obveze iz ugovora do isteka roka na koji je sklopljen osnovni ugovor, nakon čega se za to zemljište raspisuje natječaj. Dakle, aneksima postojećih ugovora samo će se evidentirati promjene s obzirom na korisnika zemljišta, s obzirom da dosadašnji korisnik više nije aktivni subjekt, kako bi se postojeći ugovori mogli pratiti u smislu provedbe gospodarskog programa i plaćanja zakupnine", naveli su uz ostalo iz Ministarstva poljoprivrede.

Na novinske napise o sastanku u Ministarstvu poljoprivrede reagirali su i iz Državnog odvjetništva (DORH) iz kojeg su poručili da sastanak nije bio tajan te da državno odvjetništvo nije ni na koji način nagovaralo lokalne čelnike da Agrokoru prepuste zemljište.

U reakciji koju je DORH jučer objavio na svojim internet stranicama se podsjeća da DORH uz ostalo zastupa Republiku Hrvatsku pred sudovima i upravnim tijelima, štiti njene imovinske interese i poduzima radnje radi zaštite Ustava i zakona, a nadležnosti i ovlasti su mu propisane i drugim propisima pa tako i Zakonom o poljoprivrednom zemljištu.

U obavljanju tih poslova državno odvjetništvo, kako se navodi, "često sudjeluje na sastancima na kojima se razmatraju pravna pitanja i dogovara način postupanja s ciljem zaštite imovinskih interesa Republike Hrvatske te zakonitosti i osiguranja jedinstvene primjene zakona na cjelokupnom prostoru RH".

Takav je bio i sastanak u Ministarstvu poljoprivrede, kažu u DORH-u, poručujući da na takvim sastancima pa i na spomenutom "predstavnici državnog odvjetništva iznose pravna stajališta svim nazočnim sudionicima, a ne nagovaraju nikoga ni na što". Navode i da je sastanak organiziralo Ministarstvo "s ciljem da se uskladi način rada i postupanja svih sudionika vrlo složenog postupka implementacije pravomoćne sudske nagodbe" u dijelu koji se odnosi na državno poljoprivredno zemljište.

"DORH je na ovom sastanku sudjelovao jer se prema odredbama Zakona o poljoprivrednom zemljištu ugovori o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem dostavljaju na prethodno mišljenje o pravnoj valjanosti županijskim državnim odvjetništvima. Također, smatra da je zakonito i pravilno provođenje postupka prijenosa prava i obveza iz ugovora o raspolaganju državnim poljoprivrednim zemljištem posebno važno i zbog nastavka poljoprivredne proizvodnje i očuvanja postojećih radnih mjesta", zaključuje se u reakciji DORH-a na pisanje medija.