nakon izbornog poraza

SDP steže remen, režu se troškovi i dijeli otkazi, Vukas: Na to smo se odlučili motivirani više moralnim negoli financijskim razlozima

13.07.2020 u 18:35

Bionic
Reading

Poslovni direktor SDP-a Nikša Vukas i novi saborski zastupnik u petak je na adrese predsjednika županijskih, gradskih i općinskih organizacija SDP-a poslao obavijest o odluci o redukciji troškova, kao i otkaz ugovora o djelu nekim suradnicima na Iblerovu trgu

Do provedbe unutarstranačkih izbora i izbora novog stranačkog šefa Vukas je odlučio odobriti samo troškove hladnog pogona i staviti embargo na sve ostale usluge i potrošnju. Predsjednike organizacija zamolio je da obustave korištenje usluga konzumacije, refundacije troškova konzumacije i reprezentacije, za koje se troškovi neće se isplaćivati, kao i oglašavanje, naloživši im da storniraju ugovore s medijima, kao i da se klone troškova putovanja i “najma prijevozničkih usluga u smislu druženja članova”, kao i troškova oglašavanja na društvenim mrežama, piše Jutarnji list.

SDP je na ovim izborima u odnosu na one 2016. godine izgubio sedam saborskih zastupnika; od 41 mandata koliko je osvojila Restart koalicija, SDP-u pripadaju 32, a u devetom su sazivu Sabora imali 39 mandata.

Budući da stranka za svakog zastupnika iz državnog proračuna godišnje dobije oko 300.000 kuna u budžetu, SDP će dobiti oko osam i pol milijuna kuna manje u iduće četiri godine. Prvi izvještaji o troškovima u predizbornoj kampanji predani Državnom izbornom povjerenstvu pokazuju da su SDP-ovci bili najveći potrošači; HDZ je na troškove izborne promidžbe potrošio 7,6 milijuna kuna, Restart je za medijsko oglašavanje platio 4,9 milijuna kuna, odnosno ukupno za troškove izborne promidžbe 8,3 milijuna kuna. Od toga je tek mali dio novca namiren donacijama - Restart koalicija dobila je 283.184 kune od 43 donatora, a pritom je najveći iznos, od 30.000 kuna, uplatio Siniša Hajdaš Dončić. No, konačne brojke još nisu podvučene.

Vukas kaže da se na taj potez rezanja troškova odlučio motiviran više moralnim negoli financijskim razlozima jer, kako je naglasio, “nema smisla da do izbora novog rukovodstva trošimo išta više od onoga što ima veze s tekućim poslovanjem, to više što je izborni proces završio”.

“Mogao sam sve ostaviti da ide po starom, ali to mi se ne čini korektnim. Ne radi se o tome da SDP nema novca, nego da u sadašnjoj situaciji nemamo legitimitet da se ponašamo kao da se ništa nije dogodilo”, objašnjava Vukas.

Nadalje, tumači kako županijske organizacije ionako u idućih mjesec i pol neće održavati sjednice, pa nema potrebe da troše novac na domjenke. Što se, pak, tiče otkaza ugovora o djelu, to se odnosi, pojasnio je, na ugovore koji su bili vezani uz izbore, a sad kad su završili, nema više potrebe za angažmanom.

“Niti znam što ta odluka znači, niti zašto je donesena”, rekao nam je neslužbeno jedan SDP-ovac i dodao da je njegova organizacija ionako jako malo trošila pa ju ta odluka neće pogoditi.

Smatra da je na stezanje remena sigurno utjecalo i to što su se troškovi kampanje projicirali na najmanje 45 saborskih mandata na izborima, kao i činjenica da SDP ima kreditnih obveza. A izborno jutro ih je ostavilo bez nekoliko milijuna kuna u iduće četiri godine, piše Jutarnji list