'igra smrti'

SDP-ovka upozorila: Premlaćivanja, iživljavanja u noćnim klubovima i izvan njih, teroriziranje, to je novo normalno ponašanje naših mladih

04.11.2020 u 15:31

Bionic
Reading

Zastupnica Martina Grmat Kizivat (SDP) upozorila je u srijedu da je u Virovitici od ozljeda zadobivenih u premlaćivanju vršnjaka preminuo mladić od 18 godina te upitala kada će se početi raditi s mladima

Preminuo je mladić Domagoj, ugasio se život od 18 godina, zbog premlaćivanja vršnjaka, mladić se u središtu Virovitice našao na mjestu gdje su neki čudni mladići igrali svoju opaku igru koja se u javnosti naziva "igra smrti", rekla je zastupnica u saborskoj raspravi na slobodnu temu.

Kazala je da razlog može biti bilo koji, da se danas razlog više i ne bira, da te igre nisu novost u Virovitičko-podravskoj županiji.

„Na žalost, premlaćivanja, iživljavanja u noćnim klubovima i izvan njih, teroriziranje, to je novo normalno ponašanje naših mladih i Virovitičko-podravska županija tu nije izoliran slučaj“, upozorila je.

Ustvrdila je da nitko ne pita što se događa sa mladima. Do kada ćemo gledati i šutjeti, za Domagoja je kasno, ali nije za ostale. Jučer je to bio Domagoj, sutra može biti bilo tko drugi, upozorila je Grmat-Kizivat.

Veljko Kajtazi (Klub nacionalnih manjina) podsjetio je da se u četvrtak po 11. put obilježava Svjetski dan romskog jezika, upravo zahvaljujući Hrvatskom saboru koji je bio prvi parlament koji je podržao tu inicijativu 2012.

Taj Dan koristimo kako bi ukazali na bogatstvo jezika koji danas doživljava brojne promjene, ali i na činjenicu da mladi Romi sve češće ne poznaju svoj jezik, rekao je Kajtazi i najavio da će se, unatoč pandemiji, ove godine obilježiti u Zagrebu, Belom Manastiru, Belišću i Valpovu.

Ove godine smo svim školama u Hrvatskoj uputili molbu da sutra odvoje pet minuta i upoznaju učenike s romskim jezikom, rekao je Kajtazi i izrazio nadu da će tako biti, barem u školama koje pohađaju romska djeca.