SABORSKA NETRPELJIVOST

SDP-ovce nervira Matušić, HDZ-ovce Stazić

06.04.2009 u 10:36

Bionic
Reading

Iako se mikrofon u sabornici često užari od razmjene međusobnih uvreda, saborski se zastupnici nevoljko izjašnjavaju o kolegama koji im nisu po volji. No, neki od njih ipak su javno spremni priznati ono što zapravo misli i većina njihovih stranačkih prijatelja

- Iskreno, najviše me iritira dubrovački zastupnik Frano Matušić koji prednjači u svojevrsnom teroru ispravkama netočnih navoda, u kojima se uporno vraća u prošlost i za sve probleme Hrvatske danas, bez argumenata, krivi Vladu Ivice Račana. Zaboravlja da je HDZ na vlasti posljednjih šest godina, odnosno od 19 godina hrvatske samostalnosti punih 16 godina! – priznao je za Slobodnu Dalmaciju SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović.

Jovanović
upozorava kako Matušić bombardira ispravcima, a s druge strane rijetko ga možete čuti da raspravlja i da uopće ima ikakvo znanje i sposobnosti koje bi jedan saborski zastupnik morao imati.

- U zadnjih osam sjednica javio se za riječ 176 puta, od čega su rasprave bile samo 14 puta, a ispravci čak 115 puta. To je i kukavički pristup jer na ispravak mu ne možete odgovoriti, kao što možete na repliku - objašnjava Jovanović.

S ocjenom riječkog doktora znanosti, slaže se i većina anketiranih socijaldemokrata te HNS-ovaca, koji su upravo Franu Matušića naveli kao najiritantnijeg zastupnika.

Lijevi dio sabornice, uz Matušića i Kunsta, u grupu omraženih svrstava i Krunoslava Markovinovića, Božicu Šolić i Andriju Hebranga, dok učinak crvene krpe na desni dio parlamenta izazivaju istupi Nenada Stazića, Ivice Pančića i Ingrid Antičević-Marinović.

Stazić, Hebrang i Markovinović su najneomiljeniji među kolegama

HNS-ovcu Goranu Beusu Richemberghu također smetaju istupi Frane Matušića jer se “ne zna suprotstaviti argumentima nego samo etiketira”, a šef Kluba HDZ-a Andrija Hebrang provocira ga lažima.

- Sam je rekao da on ne laže, samo da nekad ne govori istinu – podsjeća Beus Richembergh. U anale narodne gluposti, svrstao bi istupe Božice Šolić (HDZ).

- Ona je teoretičarka u rangu Edvarda Kardelja. Strašno je naporna, toliko se uhvatila Bandića da mi dođe da joj za rođendan darujem njegovu uokvirenu fotografiju – kaže Richembergh.

Među političarima od kojih ga dijeli politički i svjetonazorski ocean, ima i onih koje Richemberhg jako cijeni. Jedan od takvih je Vladimir Šeks. Dubrovačkog profesora gitare Matušića, nimalo ne smeta što je SDP-ovcima nesimpatičan.

- Ja ih razotkrivam i zabrinuo bih se da oni o meni imaju dobro mišljenje. Točno je da ja najviše ispravljam njihove navode. Moram kad su netočni, a taj instinkt brzine razvio sam u lokalnoj samoupravi – uvjerava Matušić, koji kaže kako u redovima SDP-a ima podosta onih koji mu idu na živce, a ako baš mora birati, šampion negativne selekcije za njega je Nenad Stazić, zatim slijede Ivica Pančić i Ingrid Antičević-Marinović. Zadarskoj SDP-ovki zamjera što stalno za sve okrivljuje HDZ-ovu vlast.

- Mi smo valjda krivi i kad masline ne rode! - napominje on.

Njegov stranački prijatelj Krunoslav Markovinović, pak, navodi kako cijeni sve svoje kolege i odvaja privatne odnose od političke utakmice, no dvojica zastupnika ga ipak često izbace iz takta. Riječ je o Ivici Pančiću i Nenadu Staziću.

- Stazić stvara neprijateljsku i huškačku atmosferu, vrijeđa i optužuje. Sva sreća da se u zadnje vrijeme Pančić manje javlja, jer taj laže čim zine - mišljenja je Markovinović.

Zastupnik koji definitivno najviše jari hadezeovce Nenad Stazić puno ne haje za njihovo mišljenje.

Dragutina Lesara nerviraju istupi Damira Kajina

- Svako iznošenje istine, trn je u oku HDZ-ovcima - kaže Stazić. Iz saborskog poslovnika on bi izbacio ispravke krivih navoda koje su Matušićeva specijalnost jer na njih nije dopušteno odgovarati. To su kukavička jaja, ocjenjuje Stazić jer tu mogućnost koriste oni koji izbjegavaju istaknuti repliku kako na nju ne bi dobili i primjeren odgovor.

Nezavisni zastupnik Dragutin Lesar iznio je tri kategorije zastupnika, bez kojih bi, smatra, puno ljepše i življe bilo u parlamentu. Najviše nervoze kod njega izazivaju zastupnici koji čitaju napisane govore.

- Tih dosadnih čitača ima puno i u HDZ-u i u SDP-u. Najradije bih da se ponovno vrati odluka koja je ukinuta davne 1947. godine, do kada je bilo zabranjeno u Saboru čitati napisane govore. Druga kategorija onih koji mi dižu živac jesu ispravljači krivih navoda. U prvom redu Matušić i Markovinović.

Njih dvojica ubojice su svake teme, samo kao jastrebovi vrebaju i bjesomučno dižu tablice za ispravak navoda – kazuje Lesar, koji u treću kategoriju iritantnih uvrštava zastupnike koji se stalno javljaju i pričaju u prazno, a da nisu predložili ni jedan zakon ni drugi akt.

- Predvodnik te kaste koja besplodno brblja baš o svemu je Damir Kajin – bez pardona govori Lesar.