PREUZEO RETORIKU

SDP-ovac Vidović novom županu: Gdje si bio 26. 6. 1991?

27.10.2014 u 15:00

Bionic
Reading

Nakon što ga je HDZ-ov Ivo Žinić pobijedio na izvanrednim izborima za sisačko-moslavačkog župana, SDP-ov kandidat Davorko Vidović u pitanje dovodi ono čime se Žinić najviše ponosi, ulogom u Domovinskom ratu

Borbena retorika kojom se Žinić obratio javnosti nakon pobjede kazavši da čeka zapovijed za Bljesak dok će Tomislav Karamarko izvesti Oluju, nije najbolje sjela njegovom najvećem izbornom rivalu, SDP-ovcu Davorku Vidoviću, gubitniku nedjeljnih izbora.

Unatoč tome, Vidović preuzima retoriku koju smo navikli slušati upravo od njegovih političkih oponenata s desnog političkog spektra. Žinića indirektno pita: gdje si bio 1991? Točnije 26. lipnja 1991. Upućuje nas na knjigu dr. Đure Šterka 'Liječnici u hrvatskom Domovinskom ratu', a u ovoj knjizi svjedočanstava je i ono supruge novog župana Nene Žinić.


Naime 26. lipnja 1991. krenuo je otvoreni napad agresora na Glinu te je tog dana započeo i organizirani otpor neprijateljskim jedinicama.

'Te večeri 25. lipnja slavili smo sinov rođendan te smo nakon veselja kasno legli. I onda, čini mi se 15 min. do pet sati ujutro: pucnjava, detonacije, utrka po cesti, lom, vika i opći kaos. Pogledam kroz prozor, već se dobro razdanilo, hrpa naoružanih muškaraca. Nekuda žure, neki trče, neki nekog vraga tegle prema gradu. Što se gore u gradu dešava, ne znam. Zatim, kada se malo primirilo, uzmem bicikl i krenem na posao. Suprug Ivica se s djecom i mojom materom sklonio pod betonske stepenice gdje je bilo najsigurnije… Vozim se do trgovine Solaroce na raskrižju kod bolnice, gdje siđem s bicikla. Ondje me dočeka drugi Dragan, Momić, koji se na mene izdere: 'Đubre jedno, prolazi!' Meni jeste mati Srpkinja, ali svi dobro znadu tko su Žinići i za koga sam se udala…', prepričava Nena Žinić u spomenutoj knjizi.

'On se predstavlja kao narodni heroj i veliča svoju ulogu u Domovinskom ratu, a ne zna se što je točno radio', komentira Vidović.

Pokušali smo doći i do izjave Ive Žinića, no do zaključenja teksta nismo ga uspjeli dobiti.

Registar branitelja

Prema podacima iz Registra branitelja, Ivo Žinić ima 1589 dana provedenih u borbenom sektoru.