MIRANDO MRSIĆ TVRDI

SDP će reformirati zdravstveni sustav

17.01.2011 u 14:46

Bionic
Reading

Mirando Mrsić i Arsen Bauk danas su u Splitu u sjedištu županijskog SDP-a na Bačvicama javnosti najavili prijedloge te stranke za reformu zdravstvenog sustava. Okosnica je te reforme zdravstvenog sustava decentralizacija sredstava, reforma HZZO-a i značajnija uloga ustanova domova zdravlja u sustavu

Čelnik SDP-a splitsko dalmatinske županije Arsen Bauk ističe da je baš ta županija značajna za buduću reformu sustava. Istaknuto je da je KBC u Splitu stožerna regionalna zdravstvena ustanova, ali da nedostaje još jedna manja bolnica u regiji.

Mirando Mrsić naglasak je stavio na reformu Domova zdravlja i najavljuje niz izmjena koje bi trebale poboljšati temeljnu zdravstvenu zaštitu. Po njegovu mišljenju, u domove zdravlja bi trebalo vratiti kućnu njegu, školsku medicinu, dijagnostiku, laboratorije i ljekarništvo.

'Za područje Dalmacije, izuzetno je značajna reforme službe hitne medicinske pomoći, posebno što na tom području u ljetnim mjesecima dolazi do zagušenja. Na glavnoj autocesti A1 treba organizirati i helikoptersku hitnu službu. Hitna pomoć bi trebala biti samostalna ustanova', izjavio je Mrsić.

Dodao je da sve to nije moguće ako se ne reformira i HZZO koji je transmisija sredstava u zdravstvu. Isto tako, i lokalna samouprava bi trebala sudjelovati i financirati podizanje razine usluge zdravstvene zaštite. Kao primjer je naveo rodilište u Sinju, gdje bi se sudjelovanjem lokalne vlasti u financiranju moglo ostvariti želje te lokalne zajednice. Na konferenciji za medije Bauk i Mrsić su se osvrnuli na rad Doma zdravlja u županiji i naglasili da bi rad prijašnje uprave, koja je proizvela velike gubitke trebalo istražiti.

Najavili su i niz tribina u Supetru, Makarskoj, Segetu i drugim manjim gradovima u Dalmaciji i na otocima, a na kojima bi se saslušalo prijedloge i prezentiralo reformu zdravstvenog sustava.