PROEUROPSKI KONSENZUS

Schulz i Juncker bolno slični u prvoj TV debati

09.04.2014 u 22:28

Bionic
Reading

Dvojica vodećih kandidata za mjesto predsjednika Europske komisije u srijedu su na prvoj televizijskoj debati u živo uoči svibanjskih europarlamentarnih izbora muku mučila da otkriju neke stvarne političke razlike među sobom

Konzervativac Jean-Claude Juncker i socijaldemokrat Martin Schulz, a obojici je njemački materinski, pristojno su na francuskome u 50-minutnoj emisiji televizije France 24 raspravljali o tome koja bi bila prava ravnoteža između mjera štednje i investicija, a da se ipak potakne gospodarski rast.

Uglavnom su se oko svega slagali, a taj proeuropski konsenzus mogli bi iskoristiti protueuropski populisti i krajnje desnice i krajnje ljevice koji upravo briselsku politiku krive za gospodarsku krizu i masovnu nezaposlenost u Europi.

Juncker (59), bivši luksemburški premijer i nekadašnji šef ministara financija euroskupine, naglasio je potrebu da se očuva strog nadzor nad javnim financijama i rekao kako ne vidi razloga da se Francuskoj produlji rok za smanjenje deficita.

'Francuska je već dobila dva produžetka. Nema vidljiva razloga zašto bi dobila i treći', rekao je, ali i dodao kako će europske vlasti proučiti nacrt francuskoga proračuna prije nego što donesu konačnu odluku.

Schulz (58), dosadašnji predsjednik Europskoga parlamenta, uzvratio je rekavši kako je novi francuski premijer Manuel Valls u utorak u parlamentu u Parizu najavio hrabre i ambiciozne reforme.

Debata Schulz - Juncker

'Ako za to treba potporu Europske komisije, onda tu potporu treba i dobiti', rekao je socijalističk ikandidat i dodao kako je francusko gospodarstvo drugo gospodarstvo eurozone, a spremno je za nužne gospodarske reforme.