zoran kurelić

'Scholzov govor bio je pobjednički, a CDU je imao komemoraciju. Dopisni glasovi mogli bi donijeti prevagu SPD-u'

26.09.2021 u 20:44

Bionic
Reading

Tijesna trka SPD-a i Unije CDU/CSU prema prvim neslužbenim rezultatima i nikad lošiji rezultat potonjih glavne su značajke izborne večeri u Njemačkoj. Jednu od prvih analiza za Novu TV dao je profesor na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu Zoran Kurelić

'Govor Scholza je bio pobjednički govor, a CDU je imao nekakvu komemoraciju', rekao je Kurelić za Novu TV i dodao kako je pretpostavka da će dopisni glasovi prevagnuti na stranu SPD-a. Naglasio je kako je najviše izgubila kandidatkinja Zelenih, jer je u anketama stajala mnogo bolje nego što prvi rezultati pokazuju, a ne misli da su birači kaznili politiku Angele Merkel, iako CDU/CSU nikad nije postigao ovako loš rezultat na izborima.

U odgovoru na pitanje kojim bi smjerom Njemačka mogla krenuti nakon 16 godina vladavine Angele Merkel, Kurelić kaže da koja god koalicija da se složi neće biti ideološki različita od aktualne koalicije SPD - CDU/CSU. Naglasio je kako će u bilo kojoj varijanti biti potrebne najmanje tri članice koalicije te da bi pregovori mogli trajati do Božića.

  • +13
Izbori u Njemačkoj Izvor: EPA / Autor: MAJA HITIJ/ POOL

'Sa sigurnošću možemo reći da u 20. stoljeću u Europi nije bilo većeg političara od Angele Merkel. Prema tome, nije obilježila samo Njemačku nego i Europu. Bila je jako stabilna figura i postavlja se veliko pitanje - tko god će biti kancelar, hoće li moći odigrati tako snažnu ulogu na razini Europske unije. Neupitna je uloga Merkel i pitanje je što slijedi dalje', rekao je Kurelić.

Izvor: Wochit / Autor: AFP TV