rat u ukrajini

Scholz tvrdi: Kinezi su mi obećali da neće slati oružje Rusiji. A ako pošalju...

06.03.2023 u 09:27

Bionic
Reading

Njemački kancelar Olaf Scholz ustvrdio je kako je Kina poručila da Rusiju neće opskrbiti oružjem u ratu protiv Ukrajine, što sugerira da je Peking dao jamstva Berlinu vezana uz to

Scholz je o tome govorio na press konferenciji s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen, a ona je novinarima rekla da EU do sada nije dobio 'nikakve dokaze' od SAD-a da Peking razmatra slanje oružja Moskvi.

Viši američki dužnosnici, uključujući državnog tajnika Antonyja Blinkena, posljednjih tjedana izrazili su duboku zabrinutost da bi Kina mogla osigurati oružje, poput dronova kamikaza, Rusiji, zbog čega su Pekingu stigla i upozorenja političara EU-a. Scholz je prošli tjedan pozvao Peking da se suzdrži od ikakvog slanja oružja i umjesto toga iskoristi svoj utjecaj te uvjeri Rusiju da povuče svoju vojsku iz Ukrajine.

Ipak, govoreći na nedjeljnoj konferenciji za novinare, održanoj u vladinom odmaralištu u Mesebergu sjeverno od Berlina, Scholz je tvrdio da je Kina dala jamstva da neće poslati oružje u Rusiju.

'Svi se slažemo da ne bi trebalo biti isporuka oružja, a kineska vlada izjavila je da ga neće isporučiti', rekao je kancelar kao odgovor na pitanje Politica. 'Inzistiramo na tome i pratimo situaciju', dodao je.

Scholz je kasnije pojasnio za CNN što bi se dogodilo ako bi Kina pomogla Rusiji. 'Mislim da bi to imalo posljedice. Ali trenutno smo u fazi u kojoj dajemo do znanja da se to ne bi trebalo dogoditi, a relativno sam optimističan da ćemo biti uspješni s našim zahtjevom u ovom slučaju. Ali morat ćemo pratiti situaciju i biti vrlo, vrlo oprezni', kazao je Scholz.

Kancelarovi komentari o Pekingu pojavili su se kao iznenađenje jer Kina nije javno odbacila mogućnost isporuke oružja u Rusiju. Čini se da sugerira da je Peking uvjeravao Njemačku u to.

  • +5
Olaf Scholz i Xi Jinping Izvor: EPA / Autor: KAY NIETFELD / POOL

Šef vanjske politike EU-a Josep Borrell dobio je slična jamstva prošlog mjeseca. Borrell je tada rekao novinarima da mu je šef kineske diplomacije Wang Yi rekao u privatnoj raspravi na konferenciji o sigurnosti u Münchenu sredinom veljače da Kina 'neće slati oružje Rusiji'.

'Ipak, moramo ostati na oprezu', rekao je Borrell.

Von der Leyen rekla je da EU još uvijek nije vidio nikakav dokaz da Kina razmišlja o slanju oružja u Rusiju.

'Do sada nemamo dokaza o tome, ali moramo to pratiti svaki dan', rekla je predsjednica Komisije. Nije odgovorila na pitanje hoće li EU podržati sankcije protiv Kine ako bi došlo do isporuke oružja, rekavši da je to 'hipotetsko pitanje' na koje neće odgovoriti.