Robert Barić

Vojni stručnjak: 'Da je eksplodiralo 120 kg eksploziva sumnjam da bi imali ostatke bilo čega'

13.03.2022 u 21:26

Bionic
Reading

Vojni stručnjak Robert Barić rekao je u nedjelju kako sumnja "da bi imali ostatke bilo čega da je eksplodirala 120 kilograma eksploziva", referirajući se time na HRT koji je, pozvavši se na visoki izvor MORH-a, objavio kako je bomba u srušenoj vojnoj letjelici bila težine do 120 kilograma.

"Prvo može li se aviobomba od 120 kilograma staviti u unutarnji prostor za elektroniku - to su dvije kamere - jedna panoramska, jedna za prednje snimanje i eventualno oprema, ako je i tu bila. To je ipak 120 kg eksploziva, da je to eksplodiralo, sumnjam da bismo imali bilo kakve ostatke bilo čega", rekao je Barić u HRT-ovu Dnevniku.

Mišljenja je da se radi o eksploziji sustava za samouništenje opreme i skupljenih podataka "i eventualno piropatrona kojim se izbacuju kamere prije nego se letjelica spusti".

"Vidjet ćemo, u teoriji je moguće i to, ali nisam baš siguran", ustvrdio je Barić u komentirajući izvor iz Ministarstva obrane.

Ministar obrane Mario Banožić potvrdio je ranije danas da su u krateru na mjestu pada letjelice pronađeni tragovi eksploziva te dijelovi aviobombe koji govore da nije riječ o izviđačkoj letjelici.