približavanje izraelu

Saudijska Arabija otvorila zračni prostor, Biden potez nazvao 'povijesnim'

15.07.2022 u 09:30

Bionic
Reading

Zrakoplovne vlasti Saudijske Arabije objavile su u četvrtak navečer planove za otvaranje svog zračnog prostora "svim zračnim prijevoznicima koji ispunjavaju zahtjeve vlasti za prelet", u gesti koja se smatra signalom približavanja Izraelu

Američki predsjednik Joe Biden, koji je trenutno u državnom posjetu Izraelu i u petak bi trebao otputovati u Saudijsku Arabiju, pohvalio je potez saudijskog vodstva kao "povijesnu odluku".

Izrael i Saudijska Arabija nemaju diplomatske odnose, a zaljevsko kraljevstvo čak ni ne priznaje Izrael kao državu, što je jedan od mogućih razloga zašto se u saudijskoj izjavi Izrael ne spominje poimence.

Iza kulisa, međutim, dvije strane već neko vrijeme rade zajedno na sigurnosnim pitanjima, budući da su obje zabrinute sve većim utjecajem njihovog zajedničkog neprijatelja Irana u regiji.

Saudijska Arabija zapravo dopušta korištenje svog zračnog prostora za letove između Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata i Bahreina otkako su njezina dva zaljevska susjeda uspostavila diplomatske odnose s Izraelom 2020. uz posredovanje SAD-a.

Godine 2020. saudijska kontrola zračnog prometa čak je dopustila izraelskom zrakoplovu na putu za Indiju da proleti kroz njezin zračni prostor kako bi izbjegao loše vremenske uvjete, navodi se u izvješću.

Najava politike otvorenog neba koja dolazi iz Rijada značit će kraće letove iz Azije u Izrael, budući da zrakoplovne kompanije koje lete na tim rutama više neće morati dugo obilaziti Saudijsku Arabiju na putu do Izraela.

Bijela kuća je u četvrtak objavila izjavu savjetnika za nacionalnu sigurnost Jakea Sullivana u kojoj stoji da "predsjednik Biden pozdravlja i pohvaljuje povijesnu odluku vodstva Saudijske Arabije da otvori saudijski zračni prostor za sve civilne prijevoznike bez diskriminacije, odluku koja uključuje letove u i iz Izraela."

Po Sullivanovim riječima, ovaj potez otvorio je put za "integriraniji, stabilniji i sigurniji Bliski istok", koji je ključan "za sigurnost i dobrobit Izraela".

U gostujućem članku za Washington Post ranije ovog tjedna, Biden je rekao da je sretan što će biti prvi predsjednik koji će u petak doletjeti izravno iz Izraela u saudijski grad Džedu, nazivajući to putovanje "malim simbolom procvata odnosa i koraka prema normalizaciji između Izraela i arapskog svijeta."

Bidenov posjet je njegov prvi Bliskom istoku otkako je preuzeo dužnost prošle godine. Nekoliko arapskih država uspostavilo je diplomatske odnose s Izraelom u proteklih nekoliko godina u sklopu Abrahamovog sporazuma uz posredovanje SAD-a, iako se, unatoč ovom najnovijem koraku prema približavanju, smatra malo vjerojatnim da će im se Saudijska Arabija pridružiti u tome.