zaljevska monarhija

Biden neće izbjegavati razgovor o ljudskim pravima u Saudijskoj Arabiji

14.07.2022 u 23:06

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u četvrtak da neće izbjegavati razgovor o ljudskim pravima tijekom posjeta Saudijskoj Arabiji te da je njegovo stajalište o ubijenom novinaru Džamalu Hašodžiju "apsolutno" jasno

"Nikada nisam šutio o ljudskim pravima", rekao je Biden na konferenciji za novinare nakon sastanka s izraelskim premijerom Yairom Lapidom u Jeruzalemu.

"Razlog zbog kojeg idem u Saudijsku Arabiju je ipak mnogo širi, to je promicanje interesa SAD-a", rekao je.

"Puno je toga u igri, želim jasno reći da možemo nastaviti voditi u regiji i ne stvarati vakuum, vakuum koji ispunjavaju Kina i/ili Rusija."

Bidenov posjet Saudijskoj Arabiji, gdje se očekuje da će se susresti s kraljem Salmanom kao i prijestolonasljednikom Mohammedom bin Salmanom, naišao je na protivljenje u Sjedinjenim Državama s obzirom na optužbe da su Hašodžijevo ubojstvo 2018. u Istanbulu orkestrirali visoki saudijski dužnosnici.

Prošlogodišnje izvješće američke obavještajne službe zaključilo je da je Bin Salman odobrio i vjerojatno naredio ubojstvo Hašodžija, insajdera koji je postao kritičar i koji je u kolumni u Washington Postu kritizirao politiku prijestolonasljednika.

Biden, koji je saudijsku vladu nazvao "parijom" zbog njene uloge u atentatu 2018., rekao je da su njegova stajališta o ubojstvu "apsolutno, pozitivno jasna".

"Uvijek spominjem ljudska prava, ali moj stav o Khashoggiju je bio tako jasan. Ako netko to ne razumije u Saudijskoj Arabiji ili bilo gdje drugdje, nije tu već neko vrijeme."