san francisco

Sastaju se Biden i Xi: Hoće li se stabilizirati odnos dvaju velesila?

15.11.2023 u 09:06

Bionic
Reading

Američki predsjednik Joe Biden i kineski čelnik Xi Jinping sastat će se u srijedu u Kaliforniji kako bi pokušali stabilizirati zategnute odnose između dviju sila

Sastanak je planiran na području San Francisca i održat će se na marginama samita Azijsko-pacifičke ekonomske zajednice (APEC). Biden i Xi nisu se osobno vidjeli od samita G20 na Baliju u Indoneziji prije godinu dana. Američka strana priopćila je da je svrha razgovora organizirati natjecanje između dviju zemalja na odgovoran način, osigurati kanale komunikacije i izbjeći ulazak u vojni sukob.

U Pekingu, glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekla je ovaj tjedan da Kina želi da se odnosi vrate na "stabilan put".

Očekuje se da će sastanak trajati nekoliko sati. Odnosi između dvaju najvećih svjetskih gospodarstava već su neko vrijeme napeti. Trgovinska borba, optužbe za špijunažu, napetosti oko Tajvana i kinesko stajalište u ukrajinskom ratu poremetili su odnose.

Mao je upozorio da Peking nije voljan popustiti kada je riječ o teritorijalnim zahtjevima u Južnom kineskom moru i Tajvanu - dvjema točkama prijepora koje su povećale rizik od rata.

Ipak, proteklih su mjeseci obje strane nastojale oživjeti međusobni dijalog. Predsjedničkom susretu prethodili su brojni susreti visokih članova vlada dviju zemalja.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'