SPORAN NOVAC ZA KAMPANJU

Sarkozy u četvrtak pred francuskim sudom

21.11.2012 u 18:46

Bionic
Reading

Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy pozvan je u četvrtak na sud u istrazi navodnog nezakonitog financiranja njegove predsjedničke kampanje iz 2007., no moguće je da će morati pred sud u svezi još nekih istraga vezanih uz njegovo ime

Nakon Jacquesa Chiraca, osuđenog lani za fiktivno zapošljavanje dok je bio gradonačelnik Pariza, Sarkozy je drugi bivši predsjednik Pete Republike proglašene 1958., koji je pozvan na sud.

Mogao bi biti optužen u Bordeauxu za ulogu u aferi Bettencourt, nazvanoj prema 90-godišnjoj milijarderki, vlasnici kozmetičke grupe L' Oreal. Navodno je njezinim novcem, svotom od 150.000 eura, znatno većom od zakonom dopuštene, financirana Sarkozyjeva predsjednička kampanja.

U sklopu afere Bettencourt Sarkozyjev pariški stan bio je pretražen početkom srpnja pošto mu je istekao predsjednički imunitet. Sarkozyjevi suradnici nisu htjeli komentirati poziv na sud, piše agencija AFP.

Nadalje, francusko pravosuđe otvorilo je preliminarnu istragu o navodnim nepravilnostima pri ispitivanju javnog mnijenja koje je predsjedništvo naručivalo od 2007. do 2012. ANTICOR, udruga za borbu protiv korupcije tužila je Elizejsku palaču 2010., zbog navodnog favoriziranja jedne reklamne agencije, no istraga je tada obustavljena jer je Sarkozy uživao predsjednički imunitet. Istražuje se i poslovanje s agencijom Publifact koje je vlasnik bivši Sarkozyjev savjetnik Patrick Buisson.

Još dvije istrage prijete Sarkozyju i tiču se navodnog nezakonitog financiranja predsjedničke kampanje. Karachi se odnosi na tajno financiranje predsjedničke kampanje Edouarda Balladura 1959., novcem od prodaje oružja. Sarkozy je tada bio ministar financija i glasnogovornik Balladurove predsjedničke kampanje.

Druga afera tiče se Sarkozyjeve kampanje iz 2007. S njom u vezi Sarkozy je tužio informativni portal Mediaprot koji je pisao da je 2006., Francuska sklopila sporazum o financiranju Sarkozyjeve kampanje s 50 milijuna eura libijskog novca.