DRAMATIČAN PROSVJED

Sarajlije blokirale zgradu Parlamenta BiH

06.06.2013 u 15:19

Bionic
Reading

Stotine građana, od kojih su neki proteklu noć proveli pred sjedištem Vijeća ministara i parlamenta Bosne i Hercegovine u središtu Sarajeva, u četvrtak su uspjele blokirati zgradu parlamenta. Prosvjedi su započeli dan ranije zbog nepostojanja zakona o jedinstvenom matičnom broju (JMBG)

Uoči sjednice Zastupničkog doma državnog parlamenta prosvjednici su predali zahtjev za hitno usvajanje zakona kojim bi se trajno riješio taj problem, ali i za osnivanje posebnog fonda za pomoć teško oboljelima kojima treba liječnički tretman u inozemstvu.

Također traže da se ministri i zastupnici do isteka sadašnjih mandata odreknu trideset posto svojih primanja te da se taj novac uplati u ovaj fond.

Tijekom prijepodneva broj prosvjednika počeo se povećavati, a brojni među njima ponijeli su i zviždaljke kojima izražavaju nezadovoljstvo ponašanjem političara. Klix.ba izvještava da su prosvjednici napravili 'ljudski lanac' držeći se za ruke, odlučni u tome da nikome ne dopuste izlazak iz zgrade dok zakon o JMBG-u ne bude donesen.

Nekoliko službenika Parlamenta pokušalo je pobjeći kroz prozor sa stražnje strane zgrade, ali su spriječeni. Martin Raguž je također pokušao izaći iz Parlamenta BiH, ali mu demonstranti nisu dozvolili.

Sjednica Parlamenta neće biti nastavljena jer su to tražili zastupnici iz Republike Srpske zabrinuti za vlastitu sigurnost. Navodno postoji plan evakuacije zastupnika iz zgrade Parlamenta.

Jedna službenica je uspjela preskočiti ogradu ispred zgrade Parlamenta i pobjeći.

Prosvjede je potaknula drama tromjesečne djevojčice Belmine Ibrišević koja treba presađivanje koštane srži i koje se može provesti jedino u Njemačkoj. Ona, međutim, nije mogla napustiti BiH jer joj vlasti nisu mogle izdati putovnicu, a zapreka tome je činjenica da je zakon o JMBG-u stavljen izvan snage odlukom Ustavnog suda.

Zbog prijepora oko toga hoće li registracijska područja na temelju kojih se određuje JMBG biti podijeljena entitetskom crtom razdvajanja političke stranke, zastupljene u parlamentu, nisu se uspjele usuglasiti o novom zakonu.

Vijeće ministara BiH u srijedu je donijelo privremenu odluku kojom se to pitanje uređuje u razdoblju od 180 dana, no prosvjednici drže kako to nije dovoljno i traže da se odmah donese zakon koji će jamčiti dugoročno rješenje.

Prosvjed u Sarajevu