ZAJEDNIČKA IZJAVA

Šangajska organizacija za suradnju za 'uravnoteženi' globalni pristup klimi

16.09.2022 u 16:14

Bionic
Reading

Čelnici Šangajske organizacije za suradnju (SCO) pozvali su na "ravnotežu" između smanjenja emisija ugljika i omogućavanja siromašnijim zemljama da dostignu gospodarski razvijene u zajedničkoj izjavi o klimatskim promjenama usvojenoj u petak u Uzbekistanu

Čelnici nekih od najvećih zagađivača na svijetu, uključujući Kinu, Indiju i Rusiju, istaknuli su da jednoglasno priznaju negativne posljedice klimatskih promjena i potrebu da se hitno djeluje, ali su i pozvali na povećanje ulaganja u proizvodnju i istraživanje nafte i plina.

Skupina je kritizirala "prisilne mjere" za smanjenje emisija određenim ritmom, istaknuvši da zemlje "imaju pravo neovisno određivati nacionalne ciljeve na području prevencije klimatskih promjena".

"Jednostrane prisilne mjere krše multilateralna načela, ozbiljno potkopavaju multilateralnu suradnju i kolektivne i nacionalne napore u suzbijanju klimatskih promjena, te slabe sposobnost zemalja da se bore protiv klimatskih promjena", navodi se u izjavi sa samita SCO-a.

Samit Šangajske organizacija predvođene Kinom koja okuplja euroazijske zemlje održan je u Samarkandu, gradu na drevnom Putu svile, a za kineskog predsjendika Xi Jinpinga bilo je to prvo putovanje u inozemstvo od izbijanja pandemije covid-19 u više od dvije i po godine.

Stanovništvo zemalja članica SCO-a čini polovinu svjetske pouplacije.

U četvrtak je Iran potpisao memorandum o razumijevanju kako bi postao punopravna članica SCO-a.

Kina i Rusija teže postići "nultu emisiju" stakleničkih plinova do 2060., a indijski premijer Narendra Modi potvrdio je da je njegovoj domovini taj cilj 2070. godina.

Članice SCO-a su Kina, Rusija, Indija, Kazahstan, Kirgistan, Pakistan, Tadžikistan i Uzbekistan.

Iran je dosad imao status promatrača poput Bjelorusije i Mongolije.

Armenija, Azerbajdžan, Kambodža, Nepal, Šri Lanka i Turska smatraju se zemljama partnerima SCO-a.