presuda za fimi mediju

Sanaderovi odvjetnici nezadovoljni, s njim se još nisu čuli: U globalu, dobili smo na mostu, izgubili na ćupriji.... Jako nas je neugodno iznenadila ovakva visina kazne

13.11.2020 u 12:05

Bionic
Reading

Odvjetnici Ive Sanadera Jadranka Sloković i Čedo Prodanović komentirali su novu nepravomoćnu presudu Ivi Sanaderu. To je napravio i odvjetnik HDZ-a, ali i tužiteljica. Nitko izrečenom kaznom nije zadovoljan i žalit će se Vrhovnom sudu

Odvjetnik HDZ-a Vladimir Terešak komentirao je novu nepravomoćnu presudu u aferi Fimi media, u kojoj je stranka proglašena odgovornom. 'HDZ je proglašen odgovornim za radnje fizičkih osoba u stranci, Ive Sanadera i blagajnice Pavošević. HDZ je kažnjen novčanom kaznom od 3,5 milijuna kuna i oduzima mu se imovinska korist od 14,6 milijuna kuna', kazao je.

'Držim da ovo vijeće nije postupalo po rješenju Vrhovnog suda, odbilo je dokazne prijedloge obrane HDZ-a i držim kako ćemo uspjeti u žalbi.' Pritom misli na izostanak konfrontacije s glavnim svjedokom Mladenom Barišićem jer je odbio odgovarati na pitanja obrane.

'Napomenuo bih kako vrh stranke i članstvo nemaju nikakve veze s kriminalnim radnjama za koje su krivim proglašene fizičke osobe', rekao je.

Odvjetnici Ive Sanadera Jadranka Sloković i Čedo Prodanović kazali su kako će se sigurno žaliti. 'Ovom presudom se ništa bitno nije promijenilo. Da bi presuda bila pravična i u javnom interesu, mora biti zakonita i pravedna, a ona nije. Bez obzira na to što je otpao bitan dio imovinske koristi, ispada da je izrečena viša kazna nego prvi put. Presuda se i dalje temelji na nekonfrontiranim dokazima', kazala je Sloković.

Presuda Ivi Sanaderu Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL

'Ova odluka o nesrazmjeru, toga nije bilo prošli put. Takav zaključak suda je potpuno pogrešan. Dostavili smo iz Porezne uprave potvrdu da nema nikakvih podataka o prihodima tih firmi. Jako nas je neugodno iznenadila ovakva visina kazne', poručila je.

Prodanović je kazao da je sud nekonzistentan u poklanjanju vjere iskazu Mladena Barišića, a koji je dao 20 iskaza. 'S jedne strane mu se vjeruje, s druge mu se ne vjeruje. U globalu, šalili smo se, u odnosu na gospodina Sanadera - dobili smo na mostu, izgubili na ćupriji. Oduzima mu se isti iznos novca, no po drugačijoj osnovi. Njemu se ne sudi za 15 milijuna, nego za 275 tisuća, a dobio je praktički istu kaznu', kazao je.

Uz bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ivu Sanadera, kažnjenog s osam godina, zatvorske kazne u slučaju Fimi media dobili su bivši HDZ-ov rizničar Mladen Barišić i blagajnica Branka Pavošević dok HDZ mora platiti 3,5 milijuna kuna kazne i u proračun vratiti 14,6 milijuna kuna.

Barišić je nepravomoćno osuđen na dvije godine i 10 mjeseci dok je Pavošević kažnjena s godinom i četiri mjeseca zatvora. Glasnogovornik Sanaderove vlade i stranke Ratko Maček, koji je u prvom postupku jedini dobio uvjetnu kaznu, sada je oslobođen optužbe.

Zagrebački Županijski sud utvrdio je da je Sanader nezakonito stekao 275.000 kuna, a njegovoj obitelji, postane li presuda pravomoćna, odlukom suda oduzet će se preko 15,8 milijuna kuna, za koje nije dokazano porijeklo.

'Nas niti jedna presuda Županijskog suda ne može iznenaditi jer znamo koji je stav i odnos prema gospodinu Sanaderu', kazala je Sloković. 'U svakom od ranijih predmeta Sanaderu se oduzima po 15 milijuna kuna jer se vodi računa o oduzimanju u drugom predmetu. Tog novca nema. Tvrdili smo da sve to treba biti jedinstven postupak. Svi predmeti su po istoj špranci, jedna osoba nešto tvrdi, ima posebni status, a dokaza nema. Navodno je prilikom pretrage stana gospodina Barišića nađen pun ormar tih odijela koja su stavljena na teret Ivi Sanaderu', zaključila je Sloković.

Marija Vučko, zamjenica ravnateljice USKOK-a, kazala je da je tužiteljstvo u načelu zadovoljno, ali ne u potpunosti u ovom dijelu u kojem je došlo do oslobađanja. 'Smatramo da su donacije protupravna imovinska korist. Ne radi se samo o pukom evidentiranju, nego o protupravnoj imovinskoj koristi i to je trebalo biti dio inkriminacije', kazala je.

'Za 23,7 milijuna kuna imovine Ivo Sanader nema dokaza o podrijetlu. Što se tiče kazni, protek vremena učinio je svoje, ali sigurno ćemo se žaliti', poručila je.

  • +27
Deset godina Fimi medije Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL