branka pavošević

Preokret na suđenju Sanaderu, bivša šefica HDZ-ovog računovodstva u suzama promijenila iskaz: Sanader je jednom u vrećici donio oko milijun kuna, sve se radilo na crno

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 27.05.2020 10:53
  • Objavljeno 27.05.2020 u 10:23
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Na početku predizborne kampanje HDZ se suočava s nastavkom suđenja u aferi Fimi media u kojoj je stranka optužena kao dio lanca preko kojeg se izvlačio novac iz javnih tvrtki. Danas je obranu iznosila Branka Pavošević, bivša šefica računovodstva HDZ-a, koja je na prvom suđenju bila priznala krivnju. Danas je, pak, promijenila svoj iskaz

'Ne smatram se krivom ni odgovornom”, kazala je Pavošević, te dodala kako je uvijek u radu poštivala zakone, javlja Telegram.

Tvrdi da je danas dobila prvi puta priliku da bez pritiska na sebe i obitelj iznese obranu. Kazala je kako je sve radila po nalozima glavnih tajnika HDZ-a, te da nije znala da se radilo o bilo kakvom kaznenom djelu. Njihove postupke nije preispitivala jer se bojala da će ostati bez posla u HDZ-u.

“Ako netko misli da sam ranije priznala krivnju moram reći da sam najprije devet puta iskazivala kao svjedok a onda mi je sve to stavljeno na teret. Bila sam pod stresom”, objasnila je Pavošević zašto je prvi puta priznala krivnju.

Optužila je glavnog tajnika Ivana Jarnjaka da joj nije naložio da se nekim zaposlenicima plate doprinosi već samo honorari čime su zakinuti i oni i država, a Jarnjak ipak, primjećuje Pavošević, nije optužen.

Kaže i da je sve radila po nalozima sada pokojnog Branka Vukelića, koji je također bio glavni tajnik HDZ-a jedno vrijeme. “Sa Sanaderom, kao predsjednikom HDZ-a nisam gotovo uopće komunicirala. To što sam ranije u USKOK-u izjavila da mi je sve naređivao Sanader bilo je rečeno pod pritiskom na mene i moju obitelj”, naglasila je Pavošević ne precizirajući tko ju je pritiskao.

  • +4
  • +1

Nastavljeno suđenje u slučaju Fimi medija

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Negirala je da je bila odgovorna za svo financijsko poslovanje kao što je to u svom iskazu kazao Ivan Jarnjak. Podsjetila je kako je revizija svih godina davala bezuvjetno mišljenje za financije HDZ-a, osim za 2007. što je naknadno ispravljeno.”Ne znam porijeklo novca kojeg je Mladen Barišić donosio u stranku”, rekla je Pavošević dodajući kako su donacije bile legalne.

“Ne znam odakle su stigla dva milijuna kuna što mi ih je kao donaciju donio Jarnjak. On je bio dužan izdati potvrdu donatoru”, kazala je bivša šefica računovodstva HDZ-a dodajući kako je sve radila po statutu stranke i nalozima nadređenih.

Tvrdi da je sve naknade plaćala za poslove koji su za HDZ odrađeni.

“Nakon uhićenja dobila sam otkaz u HDZ-u, a ni firma moje obitelji više nije mogla dobiti poslove. Povukla sam se iz javnosti. Nisam u ovom svemu ostvarila niti kune osobne koristi. Ovo sve mi je jako teško palo. Našla sam se u situaciji da moram sve rasprodati da možemo ja i obitelj preživjeti”, uplakana je rekla Branka Pavošević.

S obzirom da je odbila odgovarati na pitanja svih osim svog odvjetnika, u nastavku suđenja pročitani su raniji iskazi koje je Branka Pavošević davala tijekom istrage i na prvom suđenju.

  • +10
  • +7

Branka Pavošević

Izvor: Pixsell / Autor: Zeljko Lukunic/PIXSELL

Tada je govorila kako je HDZ bio u dugovima, te kako joj je Sanader jednom u vrećici donio oko milijun kuna. Rekao joj je da su to bile donacije iz inozemstva. Spomenula je i Ratka Mačeka, koji je prema njezinim riječima bio “bog i batina” u stranci.

On joj je stalno donosio novac ne govoreći joj odakle stižu. Sanader joj je naredio da taj novac ne evidentira, već da će se koristiti za plaćanja na crno. Iako je tom naredbom bila šokirana ipak ju je poslušala.

Inače, USKOK sumnja da je preko marketinške firme Fimi media, lažnim i preplaćenim poslovima izvučeno oko 70 milijuna kuna. Dio tog novca navodno je uplaćivan u crne fondove HDZ-a i korišten za izbornu kampanju 2007., dok je dio, vjeruje USKOK, optuženi bivši premijer i predsjednik HDZ-a Ivo Sanader zadržao za sebe.

Prvom presudom iz ožujka 2014., Sanader je bio osuđen na ukupno devet godina zatvora, Barišić na tri godine, Branka Pavošević na godinu i pol dana zatvora, sada pokojna vlasnica agencije Fimi media Nevenka Jurak na dvije godine zatvora i oduzimanje 2,5 milijuna kuna imovinske koristi, dok je bivši Sanaderov glasnogovornik Ratko Maček dobio uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od četiri godine.

Hrvatska demokratska zajednica bila je nepravomoćno kažnjena novčanom kaznom od pet milijuna kuna, a trebala je vratiti 24,2 milijuna imovinske koristi ostvarene kaznenim djelom. U listopadu 2015. Vrhovni sud RH ukinuo je cijelu presudu i slučaj vratio na ponovno suđenje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!