EPILOG TUČNJAVE U GJURI 2007.

Sanaderovi čuvari pucali da mu zaštite Brunu

14.07.2010 u 07:54

Bionic
Reading

Jutarnji list piše o konačnom sudskom zaključenju slučaja Gjuro iz 2007, kad je na dočeku Nove godine, na kojem je bila i Sanaderova kći Petra, skupina razjarenih mladića, ogorčena činjenicom da su dvojica od njih izbačena iz kluba, krenula u odmazdu palicama, noževima, bocama, pa čak i sjekirom. Cilj je bio srediti redare i demolirati klub. Suđenje je razotkrilo da su čuvari Ive Sanadera ispalili 13 metaka te noći u Gjuri

Tri i pol godine kasnije četvorica napadača osuđena su na zatvorske kazne nepravomoćnom presudom Općinskog kaznenog suda. Tko je kritične noći ranio jednog od njih, kao i nedužnog mladića koji je radio na garderobi, ostalo je nepoznato.

No, Jutarnji piše da je sama sutkinja Saša Lui obrazlažući presudu i opasnost čina optuženika po brojne goste koji su se te noći zatekli u klubu izrekla je i ono o čemu se ranije samo nagađalo.

'To što je nekoliko policajaca, koji su bili u pratnji štićene osobe, a koji su visoko educirani da procijene opasnost, počelo pucati prema vama svjedoči o opasnosti u koju ste doveli ljude', kazala je sutkinja optuženicima.

Prema presudi i riječima sutkinje, nisu pucali redari nego policajci, pripadnici posebnog Odjela za fizičku zaštitu MUP-a. I nakon događaja mediji su izvještavali da je na proslavi u Gjuri bila i kći tadašnjeg premijera Ive Sanadera, ali se uglavnom pisalo da nije bila u opasnosti. Govorkalo se da su vatru otvorili i Sanaderovi čuvari možda otvorili vatru iz pištolja.

Jutarnji ističe da se u sudskom spisu nigdje se ne spominje nazočnost Brune Sanader, već 'štićene osobe' i policajaca koji su na ulazu pokazivali značke (jedan i oružje).

Samo jedan svjedok spomenuo je da je u klubu bilo 'desetak policajaca u civilu koji su čuvali kćer premijera'. Osim toga, policija je od organizatora proslave dobila popis svih gostiju, osim tzv. čestitara koji su ušli poslije ponoći.

U spisu stoji i da su pojedini svjedoci vidjeli i više krupnih muškaraca koji drže ispružene ruke s pištoljima, a jedan je napadač vidio da 'devetorica jakih mladića pucaju iz pištolja u njihovom smjeru'. Smatrao je da se radi o osiguranju kluba, odnosno redarima.

Jutarnji piše da je teško moguće da je Gjuro imao toliki broj naoružanih redara te da je pronađeno 13 čahura ispaljenih najvjerojatnije iz dva tipa pištolja.

Upravo zbog svega toga vjerojatno je i sutkinja zaključila da su prema napadačima pucali policajci iz osiguranja kćeri premijera.

Ako su pucali policajci, radi se o prvoj upotrebi vatrenog oružja u Hrvatskoj radi zaštite štićene osobe. Uobičajeno bi bilo da se utvrdi tko je od njih pucao, ranio mladiće i ugrozio živote drugih, pa da se onda, zbog nužne obrane ili pravila službe, i odbaci odgovornost. No, ako je suditi po podacima iz spisa, veliki trud u rasvjetljavanje tog segmenta nije ni uložen, zaključuje Jutarnji list.