POSJET ITALIJI

Sanader: U EU ulazimo za dvije godine

  • Autor: Hina
  • Zadnja izmjena 06.03.2009 08:03
  • Objavljeno 06.03.2009 u 07:59
Ivo Sanader osmijeh od uha do uha

Ivo Sanader osmijeh od uha do uha

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Davor Pongračić

Komentirajući slovensku blokadu pregovora Hrvatske o ulasku u Europsku uniju hrvatski premijer Ivo Sanader kazao je u četvrtak u Rimu u intervjuu televiziji RAI kako je Europa utemeljena na načelima solidarnosti i međunarodnog prava te kako je dosadašnja praksa ulazaka zemalja u Europsku uniju pokazala da bilateralna pitanja ne smiju biti dio europske agende.

"Prije svega treba vrlo jasno reći kako bilateralno pitanje između Hrvatske i Slovenije ostaje po strani. Ono se treba riješiti, ali ne smije ometati hrvatske pregovore s Europskom unijom. Tu je učinjena prva pogreška. Stoga mi očekujemo da Slovenija deblokira pregovore i da Hrvatska nastavi pregovore te istovremeno riješava pitanje granice između Hrvatske i Slovenije", naglasio je premijer Sanader, koji boravi u službenom posjetu Italiji, talijanskoj državnoj televiziji RAI.

Upitan koju ulogu može Italija odigrati u ovom sporu, Sanader je istaknuo kako je Italija susjedna zemlja i Hrvatskoj i Sloveniji te kako je njoj u interesu biti prijatelj i jednoj i drugoj zemlji. Italiji je interes, dodao je, da se riješi to pitanje i da se ujedno Hrvatska što prije uključi u Europsku uniju.

"U Europsku uniju Hrvatska će ući za dvije godine", rekao je Sanader.

Premijer Sanader je poručio kako će Hrvatska u NATO savez ući 3. travnja na summitu u prigodi 60. obljetnice Saveza, čime će se, kako je rekao "pridružiti najpropulzivnijim zemljama svijeta".

Dodao je kako ne vjeruje da će Slovenija uspjeti s referendumom jer, kako je kazao "NATO nema vremena čekati da se netko poigrava s referendumom".

"NATO je prevažna institucija koja čuva i brani zajedničke vrijednosti, koja doprinosi miru u svijetu i ne može, poštujući svaku demokratsku proceduru, ovisiti o tome da li će netko organizirati referendum", rekao je Sanader.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi