OPTUŽNICA PROTIV STRANKE?

'Sanader i Kosor su i službene i odgovorne osobe u HDZ-u'

19.10.2011 u 14:31

Bionic
Reading

Potvrda iz DORH-a da je istraga u USKOK-ovom predmetu o izvlačenju državnog novca preko tvrtke Fimi media 'još u tijeku' te kao 'preuranjena nagađanja' odbačene tvrdnje o tome da bi za mjesec dana na sud mogao i sam HDZ, potaknula su ponovno pitanje pravnog procesuiranja te stranke. Stručnjaci za kazneno pravo podsjećaju da postoji mogućnost da politička stranka bude kazneno odgovorna, odnosno optužena

Priču koju je, na temu mogućeg procesuiranja HDZ-a, aktualizirala Slobodna Dalmacija pa nastavio odvjetnik Vladimir Gredelj izjavom da mu je 'državni odvjetnik Mladen Bajić rekao da se radi o notornoj laži', za ovu je rundu završilo Državno odvjetništvo poručivši da je istraga 'još u tijeku'

Doduše, iz priopćenja DORH-a teško se što moglo razaznati, osim da su 'tvrdnje o mogućim rokovima i odlukama zasad samo preuranjene', no to je još jednom otvorilo pitanje može li HDZ, kao prva politička stranka u Hrvatskoj, biti optužena za neko kazneno djelo

'Naravno da postoji mogućnost da politička stranka bude kazneno odgovorna, odnosno da bude optužena, i to jasno stoji u Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Stranke jesu pravne osobe, no spomenutim zakonom je navedeno i da su izuzete od najteže sankcije, a to je ukidanje', odgovara Petar Novoselec, umirovljeni profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Upravo je profesor Novoselec svojedobno bio predsjednik radne skupine koja je pripremala Zakon o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. Ponavlja da mogućnost pravnog progona postoji, ali ne i mogućnost ukidanja stranke kao pravne osobe. Pojašnjava i konkretne zakonske odredbe.

'Ako se radi o kaznenom djelu odgovorne osobe kojoj je povjereno vođenje poslova pravne osobe, onda može odgovarati i pravna osoba koju ta fizička, dakle odgovorna osoba zastupa. To je moguće u dva slučaja – ako se radi o kaznenom djelu kojim je ostvarena imovinska korist za pravnu osobu ili su povrijeđene neke pravne obaveze pravne osobe', pojasnio je Novoselec.

Po njegovu tumačenju, 'financijske malverzacije kojima se ostvarila korist za pravnu osobu dakako dolaze u taj krug kaznenih djela za koje pravne osobe mogu i odgovarati'. 'Pod jedan – odgovara odgovorna osoba, a pod dva – i pravna osoba', jasan je Novoselec.

I na uporno, ali vrlo konkretno pitanje može li HDZ biti optužen odgovara da 'u to nema sumnje' te dodaje da se po istom modelu 'može optužiti i svaka druga stranka i svaka druga pravna osoba'.

Potvrdu Novoselčevim riječima dao je i odvjetnik Veljko Miljević navodeći i da se 'može i mora oduzeti sva imovinska korist koja je stečena djelatnošću određene odgovorne osobe u korist pravne osobe'.

Ukidanje stranaka ipak nemoguće

Odredba po kojima se, ipak, jedna politička stranka kao pravna osoba ne može ukinuti preuzeta je iz francuskog kaznenog zakona. 'Eventualno ukidanje stranaka, kao najteža sankcija, nije moguće jer bi se to moglo zloupotrebljavati i na taj način dovoditi u pitanje višestranački sustav kao jedno od temeljnih načela modernih ustava, pa tako i hrvatskog', pojasnio je Petar Novoselec.

'Kazneni zakon jasno definira što je službena, a što odgovorna osoba, pa bi Ivo Sanader i Jadranka Kosor imali svojstvo i službene, a ne samo odgovorne osobe. Ako to svedemo na stranačke okvire, neka bude odgovorna osoba. Dakle, postoji odgovorna osoba ili odgovorne osobe i postoji djelo zlouporabe koju oni čine u korist svoje pravne osobe. U tom slučaju, sukladno zakonu, postoje svi elementi da takva organizacija u kojoj odgovorna osoba čini kazneno djelo u korist te pravne osobe bude suoptužena. Pravna osoba je preko konkretne odgovorne osobe također počinila kazneno djelo', pojasnio je odvjetnik Miljević.

Podsjetio je da je još prije mjesec dana, gostujući na HTV-u, potpredsjedniku HDZ-a Vladimiru Šeksu jasno rekao da 'glavni tajnik, glavni rizničar ili predsjednik stranke nisu paralelne organizacije stranke jer su oni službeno obnašali dužnosti na kojima su se nalazili'.

'Po Zakonu o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, sve je jasno. Isto tako je jasno da se sva protupravno stečena imovinska korist mora vratiti, odnosno oduzeti', zaključio je odvjetnik Veljko Miljević.

Istraga o tzv. crnim fondovima navodno bi trebala biti dovršena u roku od mjesec dana. Podaci iz istrage koji su procurili u javnost ukazali su na činjenicu da su brojne aktivnosti HDZ-a, poput plaćanja estradnih zvijezda ili predsjedničke kampanje Jadranke Kosor prije šest godina, financirani upravo iz crnih fondova.