ŠPIJUNI U DIPLOMACIJI

Sanader i ja nemamo problema s veleposlanicima

03.02.2009 u 13:56

Bionic
Reading

Predsjednik Republike Stjepan Mesić u razgovoru s novinarima u stanci prve regionalne konferencije 'Promjene u gradovima u Zagrebu, izrazio uvjerenost da će Australija uskoro izručiti Dragana Vasiljkovića, poznatog kao kapetana Dragana

'On formalno ima još dvije mogućnosti žalbe, ali nakon toga, nadležni ministar donosi odluku i vjerujem da će biti izručen", kazao je Mesić, odgovarajući na novinarska pitanja.

Australski savezni sud u Sydneyju odbio je u utorak Vasiljkovićevu žalbu na prvostupanjsku odluku o izručenju Hrvatskoj koja ga traži zbog sumnje da je kao zapovjednik srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj sudjelovao u ratnim zločinima protiv civila, hrvatskih vojnika i zatvorenika.

Zamoljen da komentira pisanje jednog domaćeg tjednika da on i premijer opet imaju problema oko veleposlanika, Mesić je odgovorio kako "nema nikakvih problema".

"Želimo da se politika naše diplomacije bazira na interesima RH i da kroz diplomaciju te svoje interese ostvarujemo", naveo je Mesić.

Naglasio je da se zauzima da Hrvatsku u inozemstvu najvećim dijelom predstavljaju karijerni diplomati jer to oni najbolje znaju. "Koji će ljudi biti, to se dogovaramo", naveo je Mesić.

Podsjetio je i na tzv. sedmu upravu MVP-a. "Ona je svojedobno bila formirana na jedan način koji meni ne izgleda principijelno u redu", ustvrdio je Mesić, dodavši kako uz hrvatske obavještajne službe nema potrebe za nekom sedmom upravom kojoj nisu točno definirane zadaće i tko je kontrolira.

"Zato je moj prijedlog bio, a on je, koliko mi se čini i usvojen, da ta sedma uprava bude zadužena za tehničko-organizacijsku sigurnost diplomatskog predstavništava, a ne nikakva izvještajna služba koja će špijunirati službenike, veleposlanike...", kazao je Mesić i izrazio nadu da će to biti riješeno