PREKO TISUĆU ZAHTJEVA

Samo petero izbjeglica dobilo azil u Hrvatskoj

15.06.2009 u 14:10

Bionic
Reading

Otkad je donesen Zakon o azilu 2004. godine pa do danas, podneseno je preko tisuću zahtjeva izbjeglica, a samo pet je dobilo pozitivan odgovor

Peti sretnik je muškarac iz Afganistana koji je prošlog tjedna dobio azil u Hrvatskoj. Prije njegovog, zahtjev je uoči Božića prošle godine odobren mladom Somalijcu koji je javno progovorio o strahotama koje je proživio u svojoj zemlji, dok identitet Afganistanca ostaje u tajnosti zbog njegove sigurnosti.

U Prihvatilištu za tražitelje azila u Kutini trenutačno je smješteno 47 osoba, većinom iz Pakistana, Afganistana i s Kosova, a svoj novi dom tu je pronašlo i dosta djece. 'Šestero djece ide u osnovnu školu, a ima ih i bez pratnje roditelja. Tu djecu se trudimo posebno zaštiti i osigurati im sve potrebno za normalan život. Svi koji žele mogu sudjelovati u nizu aktivnosti i radionica koje smo osmislili za njih, kako bi im dan bio kvalitetniji i ispunjeniji', kazao je u Hotelu Kutina, na otvorenju izložbe crteža čiji su autori izbjeglice, voditelj Prihvatilišta za tražitelje azila Miroslav Horvat.

Izložba je organizirana u povodu obilježavanja Svjetskog dana izbjeglica. Prisutnima se obratio pomoćnik ministra Žarko Katić, kazavši da veliko poboljšanje predstavlja uvođenje koncepta supsidijarne zaštite za osobe koje ne ispunjavaju uvjete Konvencije za dobivanje azila, ali im u njihovoj zemlji prijeti opasnost od smaknuća te su po tom ključu odobrena četiri zahtjeva za azil, piše Slobodna Dalmacija.

Predstavnik UNHCR-a Wilfried Buchhorn rekao je da će se broj izbjeglica u Hrvatskoj povećati nakon ulaska u Europsku uniju te da je u postupku otvaranje centra za izbjeglice većeg kapaciteta u Zagrebu.