bez obitelji

Sahranjena udovica Slobodana Miloševića

20.04.2019 u 20:50

Bionic
Reading

Urna s posmrtnim ostatcima Mirjane Marković, udovice nekadašnjeg predsjednika Srbije i SR Jugoslavije i haškog optuženika za ratne zločine Slobodana Miloševića, položena je u subotu popodne u obiteljsku grobnicu u dvorištu njihove kuće u Požarevcu, a polaganju urne nije nazočio nitko od članova najuže obitelji.

Polaganju urne nije nazočio sin Marko, s kojim je živjela u Rusiji poslije bjekstva iz Beograda, niti kći Marija, koja je nedugo nakon pada Miloševića odselila iz Beograda i živi u Crnoj Gori, a također ni unuk Marko Milošević i njegova majka Milica Gajić, sin i nekadašnja supruga Marka Miloševića.

Prije polaganja urne pročitano je pismo kćeri Marije koja je navela kako joj je veoma žao zbog majčine odluke da bude pokopana u Požarevcu - "ti i tata sami, gdje ja i Marko nikada nećemo doći".

Mirjana Marković umrla je prošle nedjelje u 77. godini u bolnici u Sočiju, u Rusiji, gdje je poslije dolaska 2003. iz Srbije, dobila azil 2010. jer je srbijansko pravosuđe za njom raspisalo tjeralicu u okviru istrage zlouporaba pri dodjeli državnih stanova.

Mirjanu Marković i njezina supruga Slobodana Miloševića neslužbeno se dovodi u vezu s ubojstvom poznatog beogradskog novinara i vlasnika listova Dnevni telegraf i Europljanin Slavka Ćuruvije, koji je bio otvoreni protivnik Miloševićeva režima.

Četvorica osumnjičenih za upletenost u ubojstvo Ćuruvije osuđena su nedavno na ukupno 100 godina zatvora, ali politička pozadina tog ubojstva nije otkrivena.

Mirjana Marković rođena je 10. listopada 1942. u Požarevcu, studirala je sociologiju na Sveučilištu u Beogradu gdje je i doktorirala, a bila je profesorica sociologije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Beogradu. Objavila je oko 100 radova iz područja sociologije, kao i dva udžbenika sociološke tematike. Djela su joj prevedena na mnoge jezike, kao što su ruski, engleski, kineski, grčki.

Tijekom 90-ih godina osnovala je Jugoslavensku ljevicu (JUL) i bila je prva predsjednica te stranke.