20 GODINA NAKON ZLOČINA

[FOTO] Ubojice srpskog novinara Slavka Ćuruvije dobile 100 godina zatvora, pogledajte kako su dočekali presudu

05.04.2019 u 11:22

Bionic
Reading

Nakon 20 godina od ubojstva vlasnika i novinara 'Dnevnog telegrafa' Slavka Ćuruvije, Specijalni sud u Beogradu izrekao je u petak prvostupanjsku presudu optuženima za njegovu likvidaciju 11. travnja 1999. godine, tijekom NATO-va bombardiranja SR Jugoslavije. Ubojice su osuđene ukupno na 100 godina robije

Na maksimalne zakonske kazne od po 30 i 20 godina zatvora Oosuđena su četvorica optuženih pripadnika nekadašnjeg Resora državne bezbednosti.

Nekadašnji šef DB-a Radomir Marković i čelnik beogradskog odjela DB-a Milan Radonjić osuđeni su na po 30 godina zatvora, a operativci Ratko Romić i Miroslav Kurak na po 20 godina robije. Kuraku se sudilo u odsutnosti jer nije dostupan srbijanskom pravosuđu. Za njim je raspisana međunarodna potjernica.

Marković je osuđen zbog kaznenog djela poticanja na teško ubojstvo, a Radonjić, Romić i Kurak za teško ubojstvo u suizvršilaštvu.

Kao nalogodavac ubojstva u javnosti se spominjala supruga nekadašnjeg predsjednika SRJ Slobodana Miloševića, Mirjana Marković, ali politička pozadina atentata na Ćuruviju službeno nije otkrivena.

Mirjana Marković je, desetak dana prije nego što će Ćuruvija biti ubijen, na sjednici Direkcije Jugoslavenske ljevice (JUL), optužila Ćuruviju da je izazvao bombardiranje Jugoslavije i rekla da će mu narod suditi.

Neposredno uoči ubojstva u Politici Ekspres objavljen je tekst autora Miroslava Markovića 'Ćuruvija dočekao bombe', a pročitan je istog dana i u udarnim terminima Radio-televizije Srbije.

Autor teksta, koji je ocijenjen 'jednim od najsramnijih u povijesti srpskog novinarstva', citira poruku Mirjane Marković: 'Izdaja nije uvijek i neizostavno bila izravna i brutalna…', te dodaje kako joj je 'vlasnik jednog beogradskog dnevnog lista rekao da podržava Sjedinjene Američke Države u njihovoj želji da bombardiraju Srbiju i da će bombardirane Srbe naučiti pameti'. U nastavku teksta navedeno je da je riječ 'dabome, o Slavku Ćuruviji'.

NATO je poduzeo kampanju bombardiranja Miloševićeve Jugoslavije od ožujka do lipnja 1999. kako bi istjerao srbijanske snage s Kosova i prekinuo ubijanje i protjerivanje Albanaca tijekom srbijanske borbe protiv pobunjenika.

  • +4
Bivši pripadnici DB-a dobili ukupno 100 godina zatvora za ubojstvo Slavka Ćuruvije Izvor: Pixsell / Autor: Srdjan Ilic/PIXSELL

Novinar i vlasnik Dnevnog telegrafa i Evropljanina Slavko Ćuruvija bio je koncem osamdesetih godina novinar i urednik tadašnje Borbe, prvog dnevnog lista koji se otvoreno suprotstavljao Slobodanu Miloševiću i njegovoj politici.

Ćuruvija je u vrijeme Slobodana Miloševića imao kontakte s većinom političara, a bio jedan od rijetkih novinara koji su imali pristup Miloševićevoj supruzi Mirjani Marković.

Tijekom 1998., u vrijeme policijske akcije protiv pobunjenih Albanaca na Kosovu, Ćuruvijin Dnevni telegraf bio je privremeno zabranjen. List je prestao izlaziti kad je počelo bombardiranje SR Jugoslavije.

U vrijeme ubojstva Ćuruvije, na pravoslavni Uskrs 1999., ministar informiranja u srbijanskoj vladi bio je današnji šef države Aleksandar Vučić. Upravo je Vučić u jednoj od ocjena te egzekucije rekao da iza ubojstva stoji država.

Vučić je koncem studenog 2013., obnašajući dužnost prvog potpredsjednika vlade, izjavio je da će se to uskoro 'pokazati i dokazati' jer su akteri te likvidacije još živi.

U emisiji 'Teška riječ' na TV Pink Vučić je tada rekao da je Ćuruviju likvidirala država, vlast koja je ubijala neistomišljenike i protivnike.

'To je strašan problem za našu zemlju', rekao je Vučić i dodao kako je jasno da je riječ o vlasti čiji je dio i sam bio, ali je naglasio da u tome nije sudjelovao, niti je o tome bilo što znao.

Izvor: Društvene mreže