DOKUMENTI DOKAZUJU

Saga o Karepovcu i 'dezodoransu': Otrova nema, ali smrad se mogao izbjeći

09.02.2018 u 14:58

Bionic
Reading

Tenzije oko sanacije splitskog odlagališta otpada Karepovac splasnule su nakon što je u četvrtak poslijepodne održan sastanak ministra zaštite okoliša Tomislava Ćorića, gradonačelnika Andre Krstulovića Opare, ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka i svih gradskih vijećnika. Radovi na sanaciji upravo u tom trenutku bili su prekinuti zbog jake kiše, ali paralelno je započelo i korištenje 'dezodoransa', biološko-kemijskog sredstva za smanjenje neugodnih mirisa, pa su Split i okolica zasad pošteđeni nesnosnog smrada

Da zrak nije onečišćen iznad zakonom dozvoljenih granica potvrdili su i Ćorić, i Krstulović Opara, i Capak - no u petak ujutro na Karepovac je svejedno i pozvan predsjednik Hrvatskog toksikološkog zavoda Franjo Plavšić, inače i voditelj toksikološkog aspekta na sanaciji zagrebačkog Jakuševca, koji je ustvrdio da 'uopće ne treba mjeriti dodatne plinove jer i sada se prate neki suvišni'.

'U Zagrebu je saniralo na sličan način kao ovdje, nije to ništa novo, to je poznati model iz Europe. Imali smo problema. Metan je normalan produkt bioloških procesa i ja bih ga okarakterizirao kao glavnog, no u Zagrebu smo imali sreće, a i vi imate sreće. Jakuševac se sanirao pet godina i bilo je mjernih postaja, ali ne toliko koliko ovdje u Splitu', kazao je Plavšić.

Potvrdio je da dosad zabilježeni plinovi na Karepovcu nisu opasni za zdravlje ljudi, već samo narušavaju kvalitetu života, a trebala bi biti zabilježena deset puta veća koncentracija amonijaka od graničnih vrijednosti da bi se moglo govoriti o opasnosti. Glasine o pojavi arsena u splitskoj vodi, oko čega je ovog tjedna nastala histerija, proglasio je potpunim besmislicama.

>> Split se guši u smradu i panici: Donosimo odgovore na 24 vruća pitanja o Karepovcu

Predstavnik izvođača radova na Karepovcu Arsen Tonšić novinarima je objasnio da se trenutno izvodi 'najružnija faza', jedina u kojoj će građani osjetiti mirise, te da su limitirani prostorom odlagališta i postavljenim rokovima. U idućim danima radovi će se produljiti do 23 sata. Potvrdio je da se jučer započelo s korištenjem kemikalija za ublažavane mirisa.

  • +10
Sastanak na Karepovcu: Tomislav Ćorić, Andro Krstulović Opara i Krunoslav Capak Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

'To je dodatna mjera i njezin učinak će se vidjeti tijekom vremena. Na tržištu ne postoji preparat za odlagalište i prekrivanje komunalnog otpada. Svakim novim otkopom otvara se predio gdje se stvaraju neugodni mirisi i sva ta sredstva ne djeluju odmah, vidjet ćemo kako će se ponašati, kazao je Tonšić. On tvrdi da se od početka radi po projektu, a da je od četvrtka na snazi 'dodatna mjera'. Njegovi radnici, kaže, nemaju apsolutno nikakvih zdravstvenih problema.

'Sanacijama se bavimo već petnaest godina i na svakom odlagalištu neugodni mirisi su jednaki. Ni ovdje nemamo drugačiji efekt osim što je obim radova veći, a i kuće su blizu jer se Karepovac nalazi u centru grada', dodao je Tonšić.

Tematska sjednica splitskog Gradskog vijeća na ovu temu održat će se za deset dana, a predstavnici oporbe - prije svega Ante Čikotić (Most) i Marijana Puljak (Pametno) - tražit će da se o gradskom trošku postave dodatne mjerne stanice za plinove, prije svega kako bi se umirili građani. Pored toga, razgovarat će se i o budućoj kompostani i sortirnici, ali i Planu gospodarenje otpadom kojega Split još uvijek nema, a zahtijeva se i objavljivanje apsolutno sve dokumentacije vezano za Karepovac

Dio nalaza Inspekcije zaštite okoliša o Karepovcu Izvor: tportal.hr / Autor: tportal

Jedan od dokumenata o kojemu se proteklih dana žućno raspravljalo jest nalaz Inspekcije zaštite okoliša, koja je u Splitu boravila od 12. do 30. siječnja na poziv udruge 'Sunce'. Tportal je došao u posjed dokumenta koji, crno na bijelo, pokazuje da na splitskom odlagalištu nisu zabilježena nikakva odstupanja niti koncentracija plinova opasnih po zdravlje, a kao jedina zamjerka zabilježeni su neugodni mirisi. Upravo zato inspektori su naložili da se počnu koristiti kemikalije za njihovo 'maskiranje', te da se radne površine na Karepovcu prekrivaju.

Zapisnik je sastavljen 1. veljače, puna četiri dana prije nego što je u Banovini održan sastanak na koji se s bolovanja vratio gradonačelnik Andro Krstulović Opara. On je u tom trenutku javno pozvao inspektore da posjete Split, očito ne znajući da su to upravo učinili i da je njegov vlastiti zamjenik Nino Vela primio nalaz i čak uputio odgovor kojim traži da mu se decidirano pojasni 'koje plinove treba maskirati i kojim sredstvima'. Krstulović Opara, kako doznajemo, ozbiljno je zamjerio Veli jer nije javno objavio postojanje nalaza inspekcije, čak i nakon što su za njega pitali novinari, što je izazvalo dojam da gradska vlast nešto krije i zbog čega je gradska oporba glasno negodovala u medijima.

  • +7
Andro Krstulović Opara, kako doznajemo, ozbiljno je zamjerio Veli jer nije javno objavio postojanje nalaza inspekcije Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

'Radi se o našem ozbiljnom propustu i grešci na vlastitu štetu: tim nalazom trebalo je doslovno mahati u javnosti jer je potvrđeno da nema opasnosti od trovanja građana, pa bi i razina uzbunjenosti bila puno manja', kazao je za tportal jedan od suradnika gradonačelnika.

Predsjednik splitskog Mosta Ante Čikotić, pak, tvrdi da je korištenje kemikalija za smanjenje neugodnih mirisa bilo predviđeno projektom sanacije Karepovca i da se po svemu sudeći radilo o pokušaju smanjenja troškova, odnosno propustu izvođača radova i prije svega tvrtke zadužene za nadzor.

Kako bilo, izgleda da nesnosan smrad koji se širio Splitom, Solinom i Kaštelima ipak nije bio neizbježan.

  • +20
Karepovac Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL