nova varijanta koronavirusa

Pala odluka: I SAD uvodi zabranu putovanja za Južnu Afriku i još sedam država

26.11.2021 u 19:42

Bionic
Reading

Iako je savjetnik Bijele kuće za pandemiju Anthony Faucci poručio da Sjedinjene Države čekaju više znanstvenih podataka o novoj varijanti otkrivenoj u Južnoj Africi prije donošenja "promišljene odluke" o mogućem zatvaranju granica, samo nekoliko sati kasnije SAD su donijele odluku o ograničenju putovanja

"Donijet ćemo odluku čim bude moguće, kada ćemo imati više podataka" o toj temi, rekao je ranije u danu dr. Anthony Fauci za CNN.

Samo par sati kasnije, izvori bliski Bidenovoj administraciji poručili su da su se SAD odlučile na zabranu putovanja iz Južnoafričke Republike i još sedam afičkih zemalja. Zabrana će stupiti na snagu u ponedjeljak, no neće se odnositi na američke državljane i druge koji imaju prebivalište u SAD-u.

Bidenova administracija odluku je donijela nakon savjeta samog Fauccija i CDC-a. Osim Južnoafričke Republike zabrana se odnosi na Bocvanu, Zimbabve, Namibiju, Lesoto, Esvatini, Mozambik i Malavi.

Države članice EU-a dogovorile su se da privremeno suspendiraju putovanja iz Južne Afrike u EU nakon što je otkrivena nova varijanta koronavirusa.

Odbor koji okuplja zdravstvene stručnjake iz 27 država članica “složio se oko potrebe da se aktivira kočnica za slučaj opasnosti i nametnu privremene restrikcije na sva putovanja iz Južne Afrike u EU”, objavilo je na Twitteru slovensko predsjedništvo Vijeća EU-a.

"Ovakva opcija se uvijek razmatra, ali ne želite reći da ćete to učiniti prije znanstvenog razloga za to", ocijenio je američki imunolog. "Zato se sada žurimo prikupiti znanstvene podatke kako bi donijeli promišljenu odluku".

  • +14
Gužve za testiranje na koronavirus u Zagrebu Izvor: Pixsell / Autor: Matija Habljak/PIXSELL

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) za sada je savjetovala zemljama da ne poduzimaju mjere ograničenja putovanja dok su i dalje nepoznati virulentnost i prenosivost nove varijante otkrivene u Južnoj Africi.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ