USUSRET UKRAJINSKOJ OFENZIVI

Zelenski od SAD-a tražio - i dobio - 40 milijardi dolara vojne pomoći, a evo i na što će ih potrošiti

24.05.2022 u 14:13

Bionic
Reading

Američki Senat usvojio je krajem prošlog tjedna paket pomoći Ukrajini vrijedan gotovo 40 milijardi dolara, što će američkom predsjedniku Joeu Bidenu omogućiti prijenos naprednijih oružanih sustava za ukrajinsko suprotstavljanje ruskom agresoru. Iako Senat nije precizirao o kojim je sustavima riječ, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski još je ranije izrazio želju za točno određenim oružjem. Evo o kojim sustavima je riječ

Senat je, javljaju američki mediji, dodijelio Ukrajini čak 34,7 milijardi dolara vojne pomoći, što predstavlja dosad najveću tranšu iz Kongresa. Mediji ističu da će najveći dio tog novca otići na pribavljanje većih sustava naoružanja kako bi se ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski što učinkovitije suprotstavio Rusiji u trenutku u kojem sukob prelazi u rat iscrpljivanja na jugu i istoku Ukrajine.

Pomoćnica državnog tajnika za političko-vojna pitanja Jessica Lewis najavila je prošlog tjedna Senatskom odboru za vanjske poslove da se razmatra slanje dodatnih vrhunskih sustava koji bi ukrajinskoj vojsci pružili nove sposobnosti. Lewis je dodala da neki od tih sustava zahtijevaju obuku te je naglasila da Bidenova administracija razmišlja i o vremenskom okviru potrebnom za kvalitetnu obuku, ali je odbila konkretno identificirati o kojem naoružanju je riječ.

Ukrajinski predsjednik Zelenski već je u nekoliko navrata prenio konkretne zahtjeve američkim senatorima koji su posljednjih tjedana posjećivali njegovu zemlju. Zelenski je republikanskom kongresniku iz Wyominga Johnu Barrassu i njegovom demokratskom kolegi iz savezne države Colorado Jasonu Crowu, koji su odvojeno posjetili Kijev, prenio da ukrajinska vojska traži raketno topništvo velikog dometa, sofisticiranije bespilotne letjelice i protubrodske sustave.

  • +2
Harpoon Izvor: Profimedia / Autor: Handout / AFP

Kompleksniji raketni sustavi za obranu gradova i jačanje ofenzive

'Moramo evoluirati ukrajinsku vojsku za predstojeće borbe koje će izgledati drugačije na jugu i istoku te zemlje', poručio je nakon sastanka sa Zelenskim kongresnik Crow.

Izvor: Društvene mreže / Autor: U.S. CENTRAL MILITARY

Kongresnici su prenijeli zahtjeve Zelenskog za oružjem predsjedniku Bidenu i dužnosnicima Pentagona, a oni su još ranije poslali Ukrajincima protutenkovske rakete Javelin i protuzračne rakete Stinger. U dodatnom paketu pomoći za ukrajinsku vojsku predviđena je stavka od 8,7 milijardi dolara za popunu zaliha Javelina i Stingera jer su se pokazali kao učinkovito obrambeno oružje u srazu s ruskim agresorom.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Military TV

Crow je, ističu američki mediji, prenio zahtjeve Zelenskog za kompleksnijim raketnim sustavima koji bi trebali pomoći u obrani većih ukrajinskih gradova od ruskog napredovanja, a istovremeno bi trebali ojačati ukrajinske ofenzivne operacije u Donecku i Luhansku. Uz to, Crow je otkrio da je ukrajinski predsjednik zatražio sofisticiranije dronove za obavještajne i nadzorne zadaće, kao i napadne dronove koji se mogu više puta koristiti umjesto tzv. kamikaza dronova tipa Switchblade, kakve su Amerikanci ranije poslali. Ti se dronovi mogu koristiti samo jednom pa otuda i naziv kamikaze.

Riječ je, naime, o dronovima koji dolaze u dvije inačice, 300 i 600, s time da slabiji model 300 služi za napade na pješaštvo i lako oklopljena vozila, a veći za uništavanje tenkova. Oba modela koriste kameru u boji i GPS lociranje za identificiranje, praćenje i gađanje ciljeva, a operater ih može opozvati i ponovno naciljati metu. Također, oba je teško otkriti i presresti jer su mali i gotovo nečujni, a američka vojska ih, prema svojim propisima, svrstava u rakete, ne u bespilotne letjelice.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Forces News

Dio pomoći ide i saveznicima u NATO-u i američkim vojnicima u Europi

S obzirom na situaciju na bojišnici, Ukrajina od Amerikanaca traži bespilotne letjelice većeg dometa s preciznim udarnim streljivom i višekratnim korištenjem. Uz to, Kijev je izrazio potrebu za protubrodskim raketama tipa Harpoon, a koje bi, prema Crowovim riječima, pomogle Ukrajincima da drže podalje rusku mornaricu i spriječe je u napadu na obalne ciljeve. Crow je nadodao da bi im protubrodske rakete omogućile da zaštite svoja plovila kako bi nesmetano mogli ukloniti pomorske mine koje su ranije postavili radi blokiranja ključne ukrajinske luke Odese.

Inače, američki paket pomoći uključuje 100 milijuna dolara za razminiranje, a osiguran je i pristup do četiri milijarde dolara bespovratne pomoći za Ukrajinu i zemlje na istočnom krilu NATO-a prilikom kupovine oružja od američkih obrambenih proizvođača. S 3,9 milijardi dolara financirat će se američke snage stacionirane u Europi, uključujući raspoređivanje raketnih baterija tipa Patriot. Novim zakonom izdvojit će se pola milijarde dolara i za popunjavanje američkih zaliha streljiva i 600 milijuna dolara za ubrzanje proizvodnje projektila.

Prema tom zakonu, naoružavanje američkih vojnika u Europi te slanje vojne pomoći članicama NATO-a i Ukrajini nadgledat će glavni inspektori Pentagona i State Departmenta.