pohvalili se

Ukrajina oborila isti dron kakav je pao na Zagreb

11.05.2022 u 09:33

Bionic
Reading

Ukrajinska vojska tvrdi da je oborila sovjetsku izviđačku bespilotnu letjelicu Tu-141 Swift, a kako bi potvrdila to, objavljen je video na društvenim mrežama. Riječ je o istom tipu drona koji je pao u ožujku u Zagrebu

Bespilotna letjelica Tu-141 pala je 10. ožujka u kasnim noćnim satima kod Studentskog doma Stjepan Radić. Letjelica je nešto prije ponoći tog dana ušla u rumunjski zračni prostor, u kojem je bila tri minute, potom u mađarski, u kojem je bila 40 minuta. U hrvatski zračni prostor ušla je leteći pri brzini od 700 kilometara na sat na visini od 1300 metara. Nakon sedam minuta u hrvatskom zračnom prostoru, u kojem su je detektirali hrvatski vojni radari, letjelica se srušila.

U padu je došlo do materijalne štete na okolnim automobilima, međutim nije bilo ljudskih žrtava. Vjeruje se da je letjelica povezana s ratom u Ukrajini, međutim tko ju je i zašto poslao, do danas nije službeno potvrđeno.

Bespilotna letjelica koja je 10. ožujka pala na Zagreb bila je naoružana aviobombom koja je eksplodirala pri udaru o tlo, no u njoj nije bilo vojnog eksploziva poput TNT-a, rečeno je na konferenciji za novinare Županijskog državnog odvjetništva 13. travnja nakon provedene analize.

Unatoč objavljenim rezultatima analize letjelice, i dalje postoje brojne nedoumice.