PROGRAM POMOĆI

SAD uvodi bonove za hranu za kućne ljubimce

04.05.2013 u 09:00

Bionic
Reading

Mnogi nezaposleni Amerikanci oslanjaju se na bonove za hranu. No što je s njihovim kućnim ljubimcima? Ne postoji savezni program pomoći u hrani za pse, mačke i ostale životinje koje se drže kao kućni ljubimci. Jedan poduzetnik odlučio je riješiti taj problem dajući bonove za hranu za kućne ljubimce, piše Wall Street Journal

Inicijator je Marc Okon, poduzetnik koji je osmislio program dostupan za ljude na socijalnoj pomoći. Okon je kazao da ga je na to potaknula teška situacija u koju je zapala njegova prijateljica u New Yorku.

'Rekla mi je da ponekad nahrani svoju mačku prije sebe', kazao je Okon.

Bez obzira na razloge - gubitak posla, ovrhu ili zdravstvene probleme - potreba je stvarna. Premda oko 47 milijuna Amerikanaca prima bonove za hranu, ta naknada se ne može koristiti za kupnju hrane za kućne ljubimce, što nerijetko rezultira time da se vlasnici moraju odreći svojih ljubimaca.

'Milijuni kućnih ljubimaca daju se u skloništa svake godine ili ih se eutanazira jer im njihovi vlasnici više ne mogu priuštiti hranu', otkrio je Okon.

Okon kaže da je njegova mala i neprofitna tvrtka, koja zapošljava oko desetak ljudi, dobila više zahtjeva za potpore nego što ih može obraditi. Kako izvještava CBS News, organizacija je primila više od 160.000 zahtjeva za siromašne obitelji diljem zemlje.

Program je spas za vlasnike kućnih ljubimaca kao što je Marissa Jenkins. Ona svog šestogodišnjeg jazavčara smatra dijelom obitelji. Jenkins je zahvalna za pomoć koju je primila za svog kućnog ljubimca te je obećala da će, čim se njena obitelj financijski oporavi, i ona donirati za program pomoći kućnih ljubimaca.