rat u ukrajini

SAD uveo sankcije navodnoj Putinovoj ljubavnici i nizu oligarha

03.08.2022 u 09:46

Bionic
Reading

Američko ministarstvo financija u utorak je uvelo sankcije navodnoj ljubavnici ruskog predsjednika Vladimira Putina u sklopu niza mjera usmjerenih na rusku elitu u nastojanju administracije američkog predsjednika Joea Bidena da kazni Kremlj zbog agresije na Ukrajinu

Alina Kabajeva sankcionirana je jer se nalazi na nekoj od čelnih funkcija institucija ruske države. Američko ministarstvo opisuje 39-godišnju Kabajevu kao osobu koja ima 'blisku osobnu vezu s Putinom'. Kabajeva je bivša trofejna ritmička gimnastičarka i osvajačica zlatne olimpijske medalje.

Nakon sportske karijere bila je zastupnica u Državnoj dumi (ruski parlament, op.a.) i trenutna je voditeljica Nacionalne medijske grupe, prokremaljskog carstva televizijskih, radijskih i tiskanih tvrtki, javlja CNN. U travnju je Wall Street Journal izvijestio da SAD razmatra sankcioniranje Kabajeve, ali postojala je zabrinutost da bi takav potez mogao rasplamsati napetosti s obzirom na njezinu bliskost s Putinom.

Kabajeva je od ranije pod sankcijama Europske unije i Ujedinjenog Kraljevstva. Američko ministarstvo financija najavilo je sankcije protiv brojnih drugih oligarha, velike tvrtke za proizvodnju čelika i dviju njezinih podružnica, kao i financijske institucije optužene za vođenje operacije izbjegavanja sankcija i njezinog glavnog direktora.

Odvojeno, američki državni tajnik Antony Blinken najavio je sankcije za trojicu oligarha, rusku državnu tvrtku koju nadzire ministarstvo prometa, 'četiri osobe i jedan subjekt koji nelegitimno djeluju na teritoriju Ukrajine u suradnji s Rusijom', kao i za 24 ruska obrambena i tehnološka poduzeća, objavio je CNN.

  • +3
Alina Kabajeva Izvor: Profimedia / Autor: Kremlin.ru / WillWest News /

'Dok nevini ljudi pate zbog nezakonite ruske agresije na Ukrajinu, Putinovi saveznici su se obogatili i financirali raskošan način života', rekla je ministrica financija Janet Yellen u izjavi. Dodala je da će njezino ministarstvo upotrijebiti sve dostupne alate kako bi ruske elite i kremaljski pomagači bili smatrani odgovornima za suučesništvo u ratu koji je odnio brojne živote. Oligarsi koje je State Department u utorak sankcionirao su Andrej Meljničenko, Aleksandar Ponomarenko i Dmitrij Pumpjanski.

Ponomarenko je oligarh povezan s izgradnjom grandiozne palače za Vladimira Putina na obali Crnog mora, čija se vrijednost procjenjuje na više od milijarde eura. Meljničenko, ruski kralj ugljena i gnojiva, dobro je poznat hrvatskoj javnosti prvenstveno zbog supruge Sandre Meljničenko, rođene Beograđanke koja se nekad bavila manekenstvom i glazbom, a pjevala je u tada poznatoj grupi Models. Sa svojom superjahtom vrijednom 400 milijuna eura gotovo svakog ljeta plovili su hrvatskim Jadranom. Među oligarsima koje je ministarstvo financija u utorak sankcioniralo nalazi se Andrej Gurjev, ruski milijarder, osnivač kemijske tvrtke PhosAgro. Prema američkom ministarstvu financija, Gurjev je 'vlasnik imanja Witanhurst, drugog najvećeg u Londonu nakon Buckinghamske palače'.