'Title 42'

SAD upozorava migrante da njihova granica nije 'širom otvorena'

11.05.2023 u 23:32

Bionic
Reading

Sjedinjene Države upozorile su u četvrtak da njihova granica s Meksikom nije "širom otvorena" strahujući od "kaosa" kada u ponoć istekne trogodišnja zabrana ulaska uvedena zbog pandemije covida, a kako bi se pripremile za useljenički val obje države rasporedile su vojsku uz granicu

Republikanci traže produljenje mjere poznate kao "Title 42", a demokratska vlada Joea Bidena podsjeća da je donijela nova ograničenja za pravo na azil.

"Želim biti jasan: naša granica nije širom otvorena. Oni koji ilegalno, bez zakonske osnove, prelaze našu granicu kako bi ostali, odmah će biti vraćeni", rekao je ministar za domovinsku sigurnost Alejandro Mayorkas na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući.

No "jasno nam je pred kakvim ćemo se izazovima vjerojatno naći u narednim danima i tjednima i spremni smo na njih odgovoriti", dodao je, istaknuvši da je "u nekim sektorima" već zapažen "velik broj dolazaka".

Sam predsjednik Biden je nedavno rekao da će situacija "neko vrijeme biti kaotična".

Da bi se pripremila, savezna država je mobilizirala na granici "više od 24.000 policajaca" i 4.000 vojnika.

Meksiko surađuje

Meksiko surađuje sa Sjedinjenim Državama kako bi se izbjegao "kaos" i "nasilje" na zajedničkoj granici nakon ukidanja mjere Title 42, rekao je u četvrtak meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador, prenosi agencija Reuters.

Vlasti rade na jugu Meksika kako bi "zaštitili" migrante u vrijeme porasta krijumčara koji se nude prevesti migrante u SAD za vrtoglave svote novca i tvrde da je granica "otvorena", rekao je meksički predsjednik.

Meksička vlada odlučila je na južnu granicu poslati Meksičku nacionalnu gardu koja je dobila naređenja da ne koristi silu prema migrantima.

Lopez Obrador također je pozvao Bidena da prihvati politiku dobrog susjeda kako bi se poboljšao položaj stanovništva na Kubi i Venezueli što bi ih odvratilo od iseljavanja.

Meksički predsjednik odavna poziva Sjedinjene Države da više ulažu u regiju kako bi se iskorijenili korijeni siromaštva i razlozi za emigraciju.

U četvrtak su u pograničnom gradu Brownsvilleu, u Teksasu, migranti sporadično prelazili granicu u skupinama po 20 ljudi, izvijestio je novinar AFP-a s terena.

Ograničenje prava na azil

Mjera poznata pod nazivom "Title 42" ukida se četvrtak u 23.59 sati po washingtonskom vremenu (petak u 5.59 sati po srednjoeuropskom). Ona je gotovo potpuno onemogućavala predaju zahtjeva za azil u SAD-u.

Neki migranti su se požurili da prijeđu granicu dugu oko 3.000 km prije ukidanja mjere kako bi zatražili azil, iz straha da zbog promjene propisa neće to moći učiniti idućih pet godina.

"Title 42" je 2020. uvela administracija bivšeg predsjednika Donalda Trumpa u ime borbe s pandemijom covida-19. Njegov nasljednik mu je produljio trajanje.

Ta je mjera u praksi sprječavala pristup američkom sustavu azila: migranti bez vize bili su vraćani bez mogućnosti predaje zahtjeva. U tri godine je bila iskorištena 2,8 milijuna puta.

To će od petka ponovno biti moguće i sudovi će ponovno obrađivati zahtjeve kandidata za azil, što može potrajati nekoliko godina.