objavljena snimka

MUP Srbije utvrđuje činjenice vezano uz upotrebu sile nad migrantima

26.04.2023 u 12:56

Bionic
Reading

Srbijansko ministarstvo unutarnjih poslova poduzelo je mjere radi utvrđivanja činjenica u vezi sa snimkom objavljenom u medijima na kojoj se vidi prekomjerna upotreba sile nad migrantima u prihvatnom centru u Somboru

"Sektor unutarnje kontrole MUP-a poduzeo je mjere radi utvrđivanja svih činjenica i okolnosti u vezi snimke objavljene u medijima i prema odgovornim policijskim službenicima poduzet će sve zakonom predviđene mjere", naveo je MUP Srbije, a prenijela Tv N1.

Udruga "MVI" (Medical Volunteers International Serbia) objavila je u utorak na Instagramu snimku na kojoj se vidi kako pripadnici policije tuku migrante u prihvatnom centru u Somboru tjerajući ih iz centra, navodi agencija Beta.

MUP Srbije je najavio da će se na isti način baviti i sličnim događajem iz Malog Zvornika, čija je snimka također objavljena u medijima.

Komesarijat za izbjeglice i migracije priopćio je da će provjeriti sve informacije i negirao da se u centru u Somboru nalaze maloljetnici, kako su to prenijeli neki mediji.

Oglasile su se i nevladine organizacije koje su navele da se radi o "izoliranim slučajevima" prekomjerne upotrebe sile. Predstavnik Beogradskog centra za ljudska prava Petar Vidosavljević rekao je da do sada nisu primijetili da je u Srbiji uspostavljeno sustavno nasilje ovog tipa, "kao u nekim susjednim državama", ali da je bilo zabrinjavajućih pojedinačnih slučajeva i ranije.

U vezi sa snimkama policijske prekomjerne upotrebe sile nad migrantima oglasio se u srijedu i srbijanski ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov, koji je izjavio da takvo postupanje, ako se utvrdi da je istinito, predstavlja brutalne prekršaje koji nisu u funkciji ljudskih prava.

"Pratimo informacije o tome da je bilo neprimjerenog oblika i načina postupanja pripadnika policije, vidjeli smo da je MUP poduzeo korake da utvrdi istinitost tih informacija", rekao je Žigmanov na pitanje o tome hoće li resorno ministarstvo reagirati na slučaj policijskog nasilja nad migrantima u Somboru i Malom Zvorniku.

Dodao je da vjeruje u institucije sustava i da će interna provjera informacija utvrditi istinu te će uslijediti adekvatne reakcije.

Po njegovim riječima, radi se o situacijama koje su izolirane, a ne učestala pojava u društvu.