In vino libertas

SAD upozorava: Čović je bio na promociji knjige ratnog zločinca

17.02.2024 u 16:27

Bionic
Reading

Američko veleposlanstvo u Bosni i Hercegovini ponovo je u subotu uputilo kritike na račun predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića a ovoga puta su mu zamjerili jer je sudjelovao na mostarskoj promociji knjige Valentina Ćorića koji je zbog ratnih zločina pravomoćno osuđen pred Haaškim tribunalom

U objavi na društvenoj mreži X veleposlanstvo SAD-a istaknulo je da je Čović prije samo dva dana govorio o svojoj opredijeljenosti za gradnju europske budućnosti za sve u BiH da bi se potom pojavio na promociji knjige čiji je autor Ćorić osuđen na 16 godina zatvora zbog ratnih zločina i zločina protiv čovječnosti za koje je odgovoran u razdoblju dok je bio ministar unutarnjih poslova Herceg-Bosne i načelnik vojne policije HVO-a.

Njegovu knjigu pod naslovom "In vino libertas" objavila je zagrebačka nakladnička kuća "Pavičić" a nakon zagrebačke upriličena je i promocija u Mostaru u kojoj su osim autora sudjelovali umirovljeni general Hrvatske vojske Ivan Tolj, hrvatski književnik Slobodan Prosperov Novak te nekadašnji ministar pravosuđa Hrvatske Bosiljko Mišetić.

Čović je bio u prvom redu među posjetiteljima te promocije a američko veleposlanstvo ocijenilo je kako je on na taj način javno iskazao potporu osuđenom ratnom zločincu što su opisali kao "anatemu europskih vrijednosti koje on navodno zastupa i koje tvrdi da podržava".

"Javna potpora i veličanje osuđenih ratnih zločinaca sasvim sigurno nema mjesta u 'europskoj BiH za sve'. Sramotno je ponosno sudjelovanje Dragana Čovića na manifestaciji u čast osobe odgovorne za toliko strašnih zločina", stoji u izjavi.

Dodatnu kritiku SAD je uputio na račun gradskih vlasti Mostara jer su dopustile da se Ćorićevu knjigu promovira u domu kulture koji nosi naziv po Hercegu Stjepanu Kosači i koji bi trebao biti zajednička ustanova za sve građane tog grada.

SAD je ranije kritizirao Čovića zbog poteškoća u provedbi strateški važnog projekta Južna interkonekcija kojim se trebaju povezati plinske mreže Hrvatske i BiH ali i zbog inzistiranja da se izborni sustav BiH sada mijenja bez intervencija u ustav.

Otvoreno ga je tijekom posjeta Sarajevu zbog toga kritizirao i pomoćnik američkog državnog tajnika James O'Brien koji je Čoviću predbacio da je, uz ostalo, odgovoran i za činjenicu da je Mostar i danas podijeljen grad.