plinski poslovi

Američko veleposlanstvo u BiH žestoko kritiziralo Čovića, sada se i on oglasio

09.02.2024 u 15:42

Bionic
Reading

Čelnik HDZ-a BiH Dragan Čović odbacio je u petak tvrdnje da njegova stranka predlaže uspostavu nacionalnih izbornih jedinica za izbor hrvatskog člana Predsjedništva BiH, te je opetovao zahtjev za uspostavu javne tvrtke Federacije BiH sa sjedištem u Mostaru koja bi vodila posao plinskog povezivanje s RH.

Tijekom dana veleposlanstvo SAD-a u BiH je ponovno kritiziralo Čovića tvrdeći da opstruira izgradnju Južne plinske interkonekcije, te su ocijenili kako nije prihvatljiv zahtjev HDZ-a BiH o izmjeni Izbornog zakona kako bi se promijenio način biranja hrvatskog člana državnoga vrha.

Ocijenili su da prijedlog HDZ-a BiH ne ispunjava zahtjeve presude Europskog suda za ljudska prava te da se njime stvara 'etnoteritorijalna izborna granica unutar Federacije'.

Čović je o izmjeni izbornoga zakona kao jednoga od uvjeta za otvaranje pregovora s EU razgovarao sa čelnicima vodećih probošnjačkih i srpskih stranaka. U izjavi za medije u Žepču on je ocijenio kako trenutačno nije realno dobiti potporu dvije trećine zastupnika u državnome Parlamentu za izmjene Ustava BiH zbog čega i inzistira da se spriječi preglasavanje Hrvata.

"S obzirom na to da su sve kolege izrijekom kazale da nema smisla da bošnjački narod bira hrvatskog člana Predsjedništva evo dat ćemo im zadovoljštinu u tom malom elementa odvraćanja", rekao je Čović. 

U četiri navrata je glasovima dominantno Bošnjaka na mjesto hrvatskog člana Predsjedništva biran Željko Komšić.

Prigodom nedavne posjete Sarajevu, u društvu s predsjednicom Ursulom von der Leyen i nizozemskim kolegom Markom Rutteom, posjet Predsjedništvu BiH je izbjegao premijer Andrej Plenković jer ne smatra Komšića legitimnim predstavnikom Hrvata u BiH. 

Čović je pojasnio kako se vodeća hrvatska stranka u BiH zauzima za provedu svih presuda Europskog suda za ljudska prava kako bi se otklonila diskriminacija na temelju pripadnosti jednome od triju konstitutivnih naroda, odnosno manjina ali i entiteta u kojemu žive. Odbacio je tvrdnje da se prijedlogom HDZ-a uvode nove nacionalne izborne jedinice. 

"I dalje je jedna izborna jedinica Federacija, i dalje su županije jedinice u izbornom procesu kao takve. Ništa se novo teritorijalno ne uvodi ma šta tko o tome govorio", istaknuo je. 

Prema prijedlogu te stranke srpski i bošnjački član Predsjedništva birao bi se po istome modelu dok bi se predstavnik Hrvata birao s područja Federacije BiH i to bi postao onaj kandidat koji ostvari većinsku potporu toga naroda u tri od pet županija. 

Najavio je da će se stranački predstavnici u sljedećih tjedan dana pokušati usuglasiti oko svih reformskih zakona bitnih za otvaranje pregovora s EU i izrazio optimizam da će zemlja potkraj ožujka dobiti potvrdu Europskog vijeća o otvaranju pregovora s BiH. 

Upitan hoće li se pokolebati pod pritiskom američke administracije oko inzistiranja da se osnuje nova tvrtka sa sjedištem u Mostaru koja bi izgradila i upravljala plinovodom koji bi se spojio s Republikom Hrvatskom, Čović je rekao kako je spreman na razgovor o pronalaženju rješenja na temelju prijedloga zakona koji je njegova stranka uputila u proceduru.

"Tu je rješenje i moramo sjesti i pronaći pravi put kako bi se izbjegla takva pitanja i stvaranja tenzija oko strateških pitanja. Idemo dalje razgovarati o ovome i naš je cilj što prije to napraviti", rekao je Čović.

Pojasnio je kako je za Hrvate u BiH od strateškog značenja da imaju utjecaja na projekt plinskog povezivanja s Hrvatskom.