TREĆINA ZEMLJE POD MINAMa

Amerika je Ukrajini donirala sustave za čišćenje ogromnih područja pod minama. Doznajte kako oni rade

08.11.2022 u 17:07

Bionic
Reading

Ukrajina procjenjuje da je trećina njezina teritorija sumnjivo područje kontaminirano brojnim protupješačkim i protutenkovskim minama te drugim neeksplodiranim ubojnim sredstvima. Sjedinjene Američke Države nedavno su najavile da će potrošiti oko 89 milijuna dolara za pomoć u obuci i opremanju Ukrajinaca za razminiranje više od 200.000 četvornih kilometara pod eksplozivnim napravama. U sklopu američke inicijative, ovih dana u Ukrajinu su stigli sustavi za razminiranje M58, a tportal istražuje kako funkcionira taj stroj za uništavanje 'posijanih' mina

Američki pirotehničari, koji u sklopu brojnih organizacija za razminiranje djeluju u Ukrajini još od početka rusko-ukrajinskog sukoba 2014., upozoravaju da će eksplozivni ostaci ruske agresije desetljećima biti podmukla prijetnja. Međutim ističu da američka ulaganja mogu osigurati da se Ukrajina znatno brže oporavi od takvih ugroza.

SAD je nedavno osigurao financiranje 100 timova za razminiranje koji bi trebali početi djelovati početkom iduće godine. Prema planovima, Amerikanci bi do kraja ove godine trebali krenuti s identifikacijom područja najveće kontaminacije, a koja se prema obavještajnim podacima nalaze u nedavno oslobođenim područjima sjeverno od Kijeva te na crtama razgraničenja u oblastima koje se nalaze u rukama proruskih separatista.

Sustav M58 Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Brittney Bradley

Prema procjenama HALO TrustUsa, organizacije koja radi na razminiranju u Ukrajini još od početka sukoba prije osam godina, samo za čišćenje kijevskog područja od mina potrebno je najmanje 100 milijuna dolara. Ukrajinske vlasti izvijestile su krajem rujna da su od eskaliranja sukoba u veljači ove godine locirale, evidentirale i uklonile gotovo 80.000 mina i drugih neeksplodiranih ubojnih sredstava, a odnedavno im u razminiranju pomažu i donirani američki sustavi M58.

Izvor: Društvene mreže / Autor: U.S. Defense Action

Riječ je o sustavima koji služe za deminiranje 'izbliza' i stvaranje sigurnog koridora u minskom polju zagađenom protupješačkim i protutenkovskim minama. M58 je ušao u službu američke vojske i marinaca 1988. i od tada je bio nezamjenjiv u operacijama razminiranja Kuvajta, Iraka i Afganistana.

Sustav funkcionira na način da uništava minsko-eksplozivne prepreke aktivirajući vlastita eksplozivna opružna punjenja, a ona se lansiraju čim stroj naiđe na minu. Eksplozivno punjenje je u osnovi raketa koja se lansira preko prepreke i za sobom povuče 'izbočinu' ispunjenu eksplozivom. Nakon lansiranja i aktiviranja ovakvog punjenja aktiviraju se protupješačke i protutenkovske mine te uništavaju druge vrste prepreka od primjerice žice ili drva.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Ukrainian Military YouTube

M58 može svojim djelovanjem otvoriti prolaze u minskom polju širine osam i duljine 100 metara, a prema dosadašnjim američkim iskustvima, najučinkovitiji je protiv konvencionalnih nagaznih mina s upaljačem. Sustav se sastoji od prikolice M353 ili M200A1, lansera, sustava za aktiviranje M147, punjača eksploziva M58A3, eksploziva C4 u količini od 2,3 kilograma po metru duljine te četiri rakete Mk22 mod 4 duljine 12 centimetara.

Eksploziv se aktivira daljinski ili ručno za slučaj neuspjeha u daljinskom aktiviranju, s time da se prilikom ručnog uključivanja aktiviraju osigurači s vremenskom odgodom koji se nalaze svakih nekoliko metara. Budući da je takva aktivacija vrlo opasna, ona se u američkoj vojsci naziva medal of honor run, čime se želi naglasiti da je riječ o pothvatu dostojnom Medalje časti, najvišeg američkog vojnog odlikovanja.

Izvor: Društvene mreže / Autor: AiirSource Military

M58 se može koristiti u svim klimatskim i vremenskim uvjetima, a eksplozivni punjač može se puniti svakih pola sata. Uz to, sustav za aktiviranje M147 može se koristiti iz drugih inženjerskih borbenih vozila poput lansirnog mosta M60 ili vozila M1150 Breacher, temeljenog na šasiji tenka M1 Abrams, a opremljenog minskim plugom.