svijet je opasno mjesto

SAD razvija novu verziju gravitacijske bombe, bit će razornija i preciznija

07.11.2023 u 08:34

Bionic
Reading

Američko ministarstvo obrane prije nekoliko dana objavilo je da će ta zemlja nastaviti s razvojem moderne varijante nuklearne gravitacijske bombe B61, označene kao B61-13, odnosno da je odluka o tome poslana na usvajanje u Kongres

Odluka da se nastavi s razvojem gravitacijske bombe odgovor je na zahtjeve sigurnosnog okruženja koje se brzo mijenja. Američko ministarstvo obrane temelji odluku na dokumentu koji se naziva Revizija nuklearnog položaja za 2022. godinu, a dolazi u trenutku u kojem se u svijetu ponovno sve više zvecka nuklearnim oružjem.

Prošlog četvrtka ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon kojim se poništava ruska ratifikacija Ugovora o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih pokusa, uz objašnjenje da se Moskva na taj način želi uskladiti sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Rusija tvrdi da neće obnoviti testiranja osim ako ih Washington ne obnovi, kao i da poništenje ratifikacije ne mijenja njezin stav o nuklearnom oružju. Washington je potpisao, ali nikad nije ratificirao sporazum iz 1996. godine. Amerikanci tvrde da uvođenje B61-13 nije odgovor na bilo koji konkretan trenutni događaj, već odražava stalnu procjenu promjenjivog sigurnosnog okruženja.

Pomoćnik američkog ministra obrane za svemirsku politiku John Plumb je, objašnjavajući odluku o nastavku razvoja gravitacijske bombe, kazao da SAD ima odgovornost nastaviti koristiti sposobnosti potrebne za vjerodostojno odvraćanje i, ako je to potrebno, odgovor na strateške napade, kao i pružanje podrške saveznicima.

Bomba B61-13 pružila bi američkom predsjedniku Joeu Bidenu dodatne opcije protiv težih i velikih vojnih ciljeva. Zamijenila li primjerke B61-7 u nuklearnim zalihama, a imala bi i snagu sličnu onoj te bombe, ekvivalentnu 360 kilotona TNT-a, što je otprilike 24 puta više od eksplozivne snage one koju je SAD bacio na Hirošimu u Japanu tijekom Drugog svjetskog rata. Detonacija je tada uzrokovala smrt između 70 i 140 tisuća ljudi.

Posljednja inačica B61-12 manje je razorne snage - 'svega' 50 kilotona. Nova inačica povećat će vjerojatnost da će meta biti uništena ako detonacija bude blizu mete. Vrlo teško postrojenje moglo bi se hipotetski uništiti jednom bombom B61-13 umjesto dvama primjercima B61-12. U B61-13 će, osim toga, biti uključene moderne značajke sigurnosti i točnosti koje već posjeduje B61-12.

'B61-13 predstavlja razuman korak u rješavanju izazova vrlo dinamičnog sigurnosnog okruženja. Iako nam daje dodatnu fleksibilnost, proizvodnja B61-13 neće povećati ukupan broj oružja u našim nuklearnim zalihama', rekao je Plumb.

Newsweek piše da je gravitacijska bomba B61 proizvedena tijekom utrke u nuklearnom naoružanju u jeku Hladnog rata, šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tehnički, ni B61-12 ni B61-13 nisu nova nuklearna oružja koja povećavaju zalihe, jer preuzimaju bojeve glave iz starijih bombi, stavljene u nova kućišta.

Iako B61-13 ima potencijal izazvati veliko razaranje, daleko je manje moćna od bombe s najvećom snagom u trenutačnim američkim zalihama, B83-1 od 1,2 megatona, za koju je Bidenova administracija najavila da je planira povući iz upotrebe.

Portal Breaking Defence navodi da će se temeljiti na programu produljenja životnog vijeka B61-12, koja porijeklo vuče iz vremena Obamine administracije. Riječ je o naporima da se ažuriraju starije varijante B61-3, -4, -7 i -10 novijim tehnologijama. Prva proizvodna jedinica B61-12 izbačena je u studenom 2021., a proizvodnja je planirana do kraja fiskalne 2025.

Strateški bombarder Izvor: Profimedia / Autor: Defense Ministry / Zuma Press / Profimedia

Federacija američkih znanstvenika (FAS), skupina posvećena borbi za smanjenje nuklearnog oružja, nazvala je B61-13 'političkom nuklearnom bombom'.

U izvješću objavljenom neposredno nakon objave nastavka razvoja bombe, grupa je ustvrdila da je to vjerojatno 'politički manevar da se konačno riješe B83-1' i da 'vojsci nije potrebna dodatna, snažnija gravitacijska bomba'.

Nije jasno koliko će koštati novi dizajn, ali na temelju objave, ako je jedina promjena između varijanti -12 i -13 povećanje učinkovitosti, trebao bi biti prilično lako ući u proizvodnju. 'Budući da je stvarni broj ciljeva za koje je potrebna gravitacijska bomba velike snage vjerojatno malen, čini se vjerojatnim da je broj bombi B61-13 koje treba proizvesti vrlo ograničen - možda reda veličine 50 komada oružja - i da će se proizvodnja odvijati na kraju rasporeda za B61-12 2025. godine', naveli su analitičari Hans Kristensen i Matt Korda u tekstu za FAS.

Smatraju da B61-13 nije dugoročno rješenje, ali će američkim zapovjednicima, posebice u INDOPACOM-u i EUCOM-u, pružiti veću fleksibilnost protiv ovih skupova ciljeva, napisao je dvojac.

Tportal je i na WhatsAppu

Želite dobivati najvažnije vijesti dana na WhatsApp: Zapratite tportalov kanal OVDJE i kliknite 'Prati'