VELIK KORAK

SAD priznao sirijsku oporbenu koaliciju

12.12.2012 u 12:40

Bionic
Reading

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je da SAD sada službeno priznaje glavnu sirijsku oporbenu koaliciju kao 'legitimnog predstavnika' sirijskog naroda, javlja BBC

Obama je rekao u intervjuu za ABC News da je Nacionalna koalicija sada dovoljno inkluzivna i značajna da je SAD odlučio poduzeti ovaj 'veliki korak'.

Velika Britanija, Francuska, Turska i zaljevske države već su im dale svoje priznanje.

Rusija je rekla da su Amerikanci odlučili staviti sve svoje oklade na 'oružanu pobjedu' koalicije.

Aktivisti kažu da je više od 40.000 ljudi poginulo u 18-mjesečnom ustanku protiv predsjednika Bašara al Asada

Najavljujući američku odluku o priznanju sirijske oporbe, Obama je kazao da je koalicija zaradila pravo da predstavlja sirijski narod, ali je također naglasio i oprez.

Nacionalna koalicija sirijskih revolucionarnih i oporbenih snaga osnovana je prošlog mjeseca, a samo mali broj zemalja dosad ju je priznao kao legitimnog predstavnika sirijskog naroda.


'Očito s tim priznanjem dolazi i odgovornost', naglasio je Obama.

'Moramo biti sigurni da će se oni sami učinkovito organizirati, da su predstavnici svih stranaka i da će se obvezati na političke tranzicije koje poštuju prava žena i prava manjina', dodao je Obama.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, izražavajući iznenađenje u priopćenju, rekao je da je SAD odlučio 'staviti sve što ima na oružanu pobjedu sirijske Nacionalne koalicije'.

Obamina izjava došla je uoči sastanka ministara vanjskih poslova iz 70 zemalja koji će se susresti u Maroku u srijedu da bi razmotrili situaciju u Siriji.

Na sastanku Prijatelja koalicije u Marakešu prvi će put sudjelovati i sirijska Nacionalna koalicija.

Američko priznanje koalicije ne znači da će SAD početi naoružavati skupine pobunjenika, ali su američki dužnosnici rekli da i to može biti odobreno ukoliko bude trebalo pomoći postizanju političkog rješenja u Siriji.

Obama je upozorio da SAD neće podržati ekstremističke elemente unutar oporbene koalicije.

'SAD nije zadovoljan svima koji sudjeluju u borbama protiv Asada', naglasio je Obama i istaknuo terorističku skupinu Frontu Al Nosra, koja usko surađuje s Al Kaidom.